ŽNJAN PRLJAVIJI OD OČEKIVANOG Ronioci opet čistili splitsko podmorje

SPLIT – U suradnji s udrugom UPA Rostrum, domaći servis za naručivanje hrane dobartek.hr organizirao je ekološku akciju čišćenja podmorja i obale na splitskom Žnjanu, u kojoj je sudjelovalo preko 60 volontera. Sama akcija je održana 2.listopada 2021., a dio je inicijative #UživajOffline za #PlasticFree Jadran.

Cijela ekološka akcija se odvijala u nekoliko faza. Prvo se članovi udruge UPA Rostrum odradili nekoliko preliminarnih zarona, grupirali su otpad i napravili najučinkovitiji plan čišćenja, nakon čega je uslijedila sama akcija.

Foto: UPA Rostrum

Zajedničkim naporima prisutnih volontera, iz mora i s plaže je prikupljeno čak 16m3 otpada! Bilo je tu svega, od automobilskih guma, starog namještaja, bojlera do plastičnih i staklenih boca. Nakon razdvajanja otpada djelatnici splitske Čistoće pobrinuli su se za propisni i adekvatni odvoz te zbrinjavanje prikupljenog otpada.

Foto: UPA Rostrum

Iskusni ronioci iz udruge UPA Rostrum su zadovoljni odrađenim poslom:

– Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum provodi devetu akciju čišćenja podmorja Žnjana, ovaj put u suorganizaciji s dobartek.hr ekipom, te smo i ovom prilikom prikupili značajnu količinu otpada. S današnjim izvađenim otpadom, ako pridodamo i prikupljeni otpad u našim prethodnim akcijama, dolazimo do nevjerojatnih brojeva: preko 2000 automobilskih guma i 450m3 otpada.

Foto: UPA Rostrum

Nažalost brojevi govore sami po sebi o (ne)čistoći našeg mora. Nadam se da će ovakve akcije potaknuti nesavjesne građane na razmišljanje o zaštiti prirode, a prvi korak bi bio zbrinjavanje i razvrstavanje otpada. Entuzijasti i volonteri poput udruge UPA Rostrum i dobartek.hr-a mogu pomoći u saniranju postojeće situacije, ali naši napori bit će uzaludni ako ne spriječimo generiranje novog otpada u našem okolišu – izjavio je Ivan Živković, predsjednik Udruge podvodni aktivnosti Rostrum.

D.G.