Žnjan će biti druga najveća zelena površina u Splitu s oko 48.000 m2 zelenila

SPLIT - U ponedjeljak su u prostorijama Grada Splita potpisani ugovori između tvrtke Žnjan d.o.o. s predstavnicima izvođača radova te nadzorom na projektu uređenja Žnjanskog platoa. Početak radova očekuje se do kraja ovog tjedna, a izvođač odmah kreće s pripremnim radovima i uvođenjem u posao.

Podsjetimo, za izvođača je odabrana tvrtka Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o., a vrijednost radova iznosi 45,5 milijuna eura bez PDV-a, dok je za nadzor nad radovima izabrana zajednica ponuditelja Geoprojekt d.d. i Sedra Consulting d.o.o. u iznosu od 183.980 eura bez PDV-a, kazali su iz Grada Splita.

- Potpisivanjem ugovora završen je opsežan proces priprema i do kraja ovog tjedna započinju radovi na rekonstrukciji i uređenju Žnjana, najvećem projektu u Splitu u posljednjih 45 godina. Čestitam izabranim tvrtkama, zahvaljujem svima koji su napravili izvrstan posao u opsežnim pripremama i siguran sam da ćemo uspješno završiti ovaj veliki posao. Područje Žnjana će u narednom razdoblju biti veliko gradilište na kojem se odvija nekoliko paralelnih zahvata, stoga će biti potrebna dobra suradnja i koordinacija svih izvođača, strpljenje i razumijevanje građana, posebno stanovnika ovog dijela grada. Prije početka radova razgovarat ćemo s čelnicima obližnjih kotareva i obavijestiti ih o svim važnih informacijama za građane. Za nešto više od godinu dana na Žnjanu ćemo imati posve drugačiju sliku, ovaj prostor postat će druga najveća zelena površina u Splitu s oko 48.000 m2 zelenila, a Splićani će ponosno moći reći da imaju najljepšu plažu na Mediteranu s brojnim sportskim, glazbenim i kulturnim sadržajima koji će biti javni, uvijek dostupni i besplatni za sve. Veseli me što smo uspjeli dogovoriti da plaža za osobe s invaliditetom ostane otvorena i osigurana tijekom radova - rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Svi procesi uspješno su završeni, sva dokumentacija je spremna uključujući i svih pet pravomoćnih dozvola, a proces je obavljen iznimno kvalitetno, što dokazuje i činjenica da nije bilo žalbi.

- Ovo je zadnji korak prije nego vidimo strojeve i radnike na žnjanskom platou i svi to jedva čekamo. Puno smo toga prošli da bismo došli do ovog trenutka. Početak radova donosi nove izazove, ali tu smo da na njih odgovorimo i da napravimo sve što je u našoj moći, u koordinaciji s Gradom Splitom, izvođačem i nadzorom, da radovi prođu što bezbolnije za okolne stanare. Svjesni smo da će ih na trenutke radovi dekomodirati, ali će po završetku radova od toga i oni imati koristi. Molimo sve građane za razumijevanje tijekom radova - rekao je Antonio Ljubas, direktor tvrtke Žnjan d.o.o.

Sve je spremno - Kreću radovi na uređenju i rekonstrukciji Žnjana!
Nakon uspješnog završetka procesa javne nabave za izvođača radova i nadzor, stekli su se svi preduvjeti za potpisivanje ugovora i početak radova, koji počinju vrlo skoro. - Presretan sam što vam mogu reći da počinju radovi na Žnjanu, najvećem projektu u Splitu u posljednjih 45 godina, kazao je

Plaža za osobe s invaliditetom na Žnjanu ostat će otvorena tijekom trajanja radova. Sve dodatne informacije o prometnoj regulaciji kao i ostalim tehničkim detaljima koje su važne za građane i posjetitelje Žnjana bit će objavljene na stranicama Grada Splita i tvrtke Žnjan d.o.o. u narednom periodu.

Po završetku radova, na Žnjanu će biti brojni javni sadržaji poput šetnice, biciklističkih staza, uređenih plaža, dječja igrališta, razna sportska igrališta, kao i amfiteatar za kulturna i glazbena događanja, a uz to je predviđeno i 11 paviljonskih ugostiteljsko-turističko-rekreacijskih građevina, kao i razni popratni sadržaji za posjetitelje. Predviđeno vrijeme trajanja radova je 289 dana za sve faze osim 2. fazu, koja uključuje i izgradnju podzemne garaže s 530 parkirnih mjesta te je tu, zbog složenosti radova, rok 365 dana, objavili su iz Grada Splita.

I.B.