Znate li da je jedan katarski stadion izgrađen od brodskih kontejnera?

Stadion 974 ima 40.000 sjedala i potpisuju ga španjolski arhitekti Fenwick Iribarren Architects. Jedan je u nizu objekata koje je Katar izgradio zbog Svjetskog nogometnog prvenstva, a po nečemu se ipak razlikuje od ostatka stadiona. Naime, 974 nalazi se u Dohi i izgrađen je od prenamijenjenih brodskih kontejnera te modularnog čelika.

Stadion 974 u nazivu nosi simboliku, odnosno nazvan je po pozivnom broju države i broju prekooceanskih brodskih kontejnera koji su korišteni u njegovoj izgradnji. Ideja je bila pokazati održivost u izgradnji velikih objekata, piše Revija HAK.

Neki od kontejnera sadrže toalete i urede potrebne za održavanje utakmica i medijsko praćenje. Kapacitet je 40.000 gledatelja, a stadion navodno troši do 40 posto manje vode od sličnih objekata.

Foto: WIkimedia

Stadion 974 bit će domaćin sedam utakmica do osmine finala, počevši s okršajem Meksiko – Poljska 22. studenog.

Nagađa se da će stadion biti srušen i premješten nakon završetka Svjetskog prvenstva. Njegova sljedeća destinacija mogla bi biti Urugvaj gdje bi se mogle igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2030. godine, ako ta država dobije domaćinstvo.

I.B.