Znanstveno-stručni skup "Osam stoljeća dubrovačkog kolendavanja"

DUBROVNIK - U povodu upisa Kolendavanja u Dubrovniku u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, Dubrovački muzeji uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija RH, organiziraju znanstveno-stručni skup Osam stoljeća dubrovačkog kolendavanja 7. 12. 2022. u dubrovačkim Lazaretima.

Kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić i arhivist Državnog arhiva u Dubrovniku, Arhivskog sabirnog centra Korčula Lastovo Tonko Barčot sudjeluju izlaganjem na ovom znanstveno – stručnom skupu.

Znanstveno-stručnim skupom sagledava se slojevito osamstoljetno kolendarsko nasljeđe dubrovačkog i šireg hrvatskog prostora. Sudionici skupa svojim će znanstveno-istraživačkim prinosima osvijetliti povijesno-tradicijske matrice i pojavnosti s etnološkog, etno-muzikološkog, folklornog i književno-povijesnog očišta.

U cilju populariziranja i jasnije vidljivosti zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra u lokalnom i nacionalnom kulturnom krajoliku, želi se dodatno istaknuti svijest o vlastitim višestoljetnim kulturnim silnicama iz kojih i danas crpimo spoznaje o važnosti i snazi identiteta.

Na poziv predsjednice organizacijskog odbora skupa Jelene Obradović Mojaš, Sardelić i Barčot predstavit će istraživanja na temu  „Zimski sveci u običajnim praksama Korčule“ i „U noći čudne radosti – čestitarski ophodi o blagdanima na zapadnom dijelu otoka Korčule“.

I.G.