Znanstvenici uočili brojne promjene u uzorcima jezgri dna mora kod Kornata i Srednjojadranske depresije

Snimanje jezgara sedimenata na XRF skeneru u sklopu HRZZ projekta QMADPočetkom rujna 2022. godine djelatnice Hrvatskoga geološkog instituta Ivona Baniček i Dea Brunović boravile su na Sveučilištu u Innsbrucku (Austrian Core Facility).

Cilj boravka bila je analiza jezgara sedimenata, izbušenih u sklopu projekta QMAD Hrvatske zaklade za znanost, na Itrax XRF skeneru jezgara proizvedenom od tvrtke COX Analytical Systems.

Foto: HGI

Ovaj uređaj je osnovna analitička metoda za geokemijsku analizu jezgara sedimenata izbušenih u morskim i jezerskim okolišima. XRF skeniranje omogućuje dobivanje relativnih varijacija u kemijskom sastavu duž analiziranih jezgara. Sama analiza je veoma brza i ne-destruktivna.

Ukupno je analizirano 5 jezgara sedimenata izbušenih na prostoru Kornatskoga kanala i Srednjojadranske depresije. Prilikom pripreme jezgara i samoj analizi uvelike su pomogli dr.sc. Arne Ramisch i Hannah Braun sa Sveučilišta u Innsbrucku.

Jezgre sedimenata otkrile su brojne promjene u sedimentaciji tijekom njihovog taloženja. Daljnja obrada jezgara dati će uvid u razvoj paleookoliša i klimatske promjene tijekom pleistocena i holocena na prostoru istočne obale Jadrana, objavili su iz Hrvatskog geološkog instituta.

D.G.