Znanstvenici su upravo izbušili najdublju rupu na morskom dnu u povijesti

Tim znanstvenika koji je radio uz japansku obalu, upravo je izbušio rupu na dnu Tihog oceana, dublju od bilo koje rupe u bilo kojem oceanu prije nje.

Znanstvenici s istraživačkog broda Kaimei, 14. svibnja su spustili tanku bušilicu, dugačku gotovo 8000 metara kroz Tihi ocean, čekajući 2 sata i 40 minuta dok svrdlo konačno nije stiglo do dna Japanskog rova. Tek je nakon toga tim počeo s bušenjem i naposljetku izbušio sedimentnu jezgru s dna mora prije nego što ju je polako izvukao visoko gore na brod.

Mjesto bušenja nalazi se vrlo blizu epicentra stravičnog potresa magnitude 9,1 po Richteru – Tohoku-oki , koji je 2011. pogodio regiju i proizveo ogroman tsunami koji se devastirao i nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi, što je izazvalo katastrofu globalnih razmjera. Proučavajući sediment s ovog područja, znanstvenici se nadaju da će saznati više o drevnoj povijesti potresa u samom središtu zbivanja.

Ova dubokomorska operacija bušenja izbacila je prethodnog rekordera. Naime, prije četrdeset i tri godine legendarni brod za bušenje Glomar Challenger postavio je dosadašnji rekord najdubljeg bušenja Zemljine kore, izvlačeći dva uzorka dužine 15,5 i 20,5 m s dna mora, na dubinama 7034 i 7029 metara u Marijanskom rovu. Ovaj rekord je stajao svo ovo vrijeme, sve dok rano ujutro u petak 14. svibnja 2021. godine kapetan Naoto Kimura s istraživačkog broda Kaimei nije postavio brod na ekspedicijsku poziciju, gdje je dubina mora 8023 m.

Znanstvenici su s dna izvukli 37,74 metra sedimentne jezgre, čime je postavljen još jedan novi znanstveni rekord dubine bušenja za najdublji uzorak podmorske dubine 8060,74 mbsf (meters below seafloor – broj metara ispod razine dna mora), prodirući u zemljinu koru do 844,5 metara ispod morskog dna! Ovo je stoga najdublji podmorski uzorak Zemljine kore ikad izvađen.

– Iznimno cijenimo ogromne napore kapetana i njegove posade da sigurno izvedu ovako zahtjevne operacije ultra dubokog izvlačenja sedimenata i radujemo se što ćemo sada poduzeti znanstvene analize na tim uzorcima iz najdubljih dubina ikad izvučenih u ljudskoj povijesti – priopćili su iz IODP-ove paleizmološke ekspedicije (paleoizmologija je posebna znanstvena grana koja se bavi proučavanjima potresa na samom subdukcijskom izvoru).

D.G.