Znanstvenici s 'Ruđera' pridružuju se projektu E-NICHE za napredak istraživanja u kemijskoj ekologiji

Tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr. sc. Marina Roje, sudjeluje u COST projektu E-NICHE koji ima za cilj objediniti raznolika područja kemijske ekologije s ciljem poticanja međudisciplinarnih istraživanja i inovacije u istraživanju fascinantnog svijeta prirodnih spojeva. Ovi spojevi, kroz koje život na Zemlji komunicira pomoću kemijskih signala, predstavljaju ključno područje znanstvenog interesa projekta E-NICHE.

Kemijska ekologija interdisciplinarno je znanstveno područje koje spaja kemiju, biologiju i ekologiju te pruža ekološka rješenja, poput feromonskih mamaca koji štite usjeve od nametnika, a bez nanošenja štete okolišu. Ova grana ekologije oduvijek je bila ključna za razotkrivanje složene mreže interakcija unutar ekosustava.

U fokusu kemijske ekologije su biokemijski spojevi koje proizvode i otpuštaju neki organizmi i njima utječu na fiziologiju i ponašanje drugih organizama, poput navedenih feromona koji kukcima pomažu u međusobnoj komunikaciji ili alomona koji služe kao signal upozorenja među vrstama.

- Istraživanja prirodnih bioaktivnih spojeva, koji se nakon otkrića mogu komercijalno sintetizirati i koristiti u različitim područjima primjene, posebno su obećavajuća. Prednost upotrebe semiokemikalija leži u tome što one nisu toksične poput pesticida, a učinkoviti su u vrlo malim količinama od samo nekoliko mikrograma, primjerice, kod primjene konotoksina, najjačeg poznatog analgetika dobivenog iz otrova jednog morskog puža. Tako su neki od najučinkovitijih lijekova u kliničkoj primjeni dobiveni upravo iz različitih zemaljskih i morskih organizama - objašnjava dr. sc. Marin Roje, voditelj Laboratorija za kiralne tehnologije na IRB-u te član upravnog odbora ove COST akcije.

Unatoč svim navedenim prednostima, ogroman potencijal ovog područja bio je ograničen zbog njegove fragmentiranosti. Projekt E-NICHE, inače akronim za ''European Network In CHEmical Ecology: translating the language of life into sustainability'' nastoji ojačati interdisciplinarnu suradnju u području, okupljanjem širokog spektra znanstvenih stručnjaka sa svih kontinenata od Afrike preko Europe do Amerike. To uključuje vodeće istraživačke grupe na području vodenih i kopnenih ekosustava, kemičare, biokemičare, ekologe te široki raspon biologa i mikrobiologa.

- Projekt E-NICHE namjerava iskoristiti dosadašnja istraživanja za razvoj novih molekula i kemijskih formulacija, koje bi mogle riješiti neka od gorućih pitanja današnjice, uključujući poboljšanje kontrole štetnika bez pesticida, napredak u liječenju bolesti te očuvanje prirodnog okoliša. Ovaj projekt je komplemantaran istraživanjima koja se provode u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora - BioProCro - objašnjava dr. Roje.

Laboratorij za kiralne tehnologije kojeg vodi dr. Roje ima dugogodišnje iskustvo i ekspertizu u polju organske kemije, posebice u razvoju i primjeni metoda za dobivanje optičkih izomera kiralnih molekula. S obzirom na značajnu ulogu molekularne kiralnosti u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, istraživački fokus ove grupe usmjeren je na uspostavu učinkovitih protokola za analizu, sintezu i separaciju kiralnih molekula. Prirodni bioaktivni spojevi su okosnica E-NICHE projekta i u velikoj većini su upravo kiralne molekule.

Sudjelovanje u projektu E-NICHE predstavlja izuzetnu priliku za razmjenu znanja i stručnjaka, dodatno obogaćujući potencijal za razvoj inovacija i primjene u ovo vitalno područje znanosti.

- Projekti poput ovog su iznimno važni jer živimo u vremenu kada su globalne klimatske promjene ozbiljna prijetnja bioraznolikosti koja generira kemijsku raznolikost odnosno bioaktivne prirodne spojeve. Zato je rad na projektu E-NICHE usmjeren na istraživanje i očuvanje biološke i kemijske raznolikosti prirode, neophodan za zaštitu našeg okoliša - zaključuje dr. Roje.

I.B.