ZNANSTVENICI S PMF-a: “Plemenitoj periski prijeti izumiranje, posljednje su nade u presađivanju mlađi”

Krajem studenog ove godine završio je veliki četverogodišnji europski kolaborativni projekt MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas) u kojem je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s voditeljicom projekta izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli, bio jedan od 28 partnera iz 16 država Europe. Projekt MERCES prvi je europski projekt fokusiran na razvoj alata i rješenja za obnavljanje degradiranih morskih staništa te oporavak njihove biološke raznolikosti i funkcije, a rezultati projekta između ostalog pokazuju alarmantno stanje plemenite periske u Jadranskom moru kojoj prijeti izumiranje, objavili su znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba.

Jedan dio istraživanja na projektu MERCES profesorica Bakran-Petricioli i suradnica dr. sc. Silvija Kipson, posvetile su istraživanju naselja zaštićenih vrsta posidonije i plemenite periske u infralitoralu na sedimentnom dnu te njihove interakcije kroz dva pilot projekta transplantacije na sjevernom i srednjem Jadranu (u Nacionalnom parku Brijuni i s pučinske strane Dugog otoka).

Masovni pomor plemenite periske, koji se u svega četiri godine proširio od istočnih obala Španjolske po cijelom Sredozemnom moru, ovu je emblematičnu endemsku mediteransku vrstu školjkaša doveo na rub izumiranja. Nekoliko patogena u kombinaciji s povećanjem temperature mora povezuje se s pomorom. On je u proljeće 2019. „ušao“ u Jadran te se duž njega proširio. Kako navodi profesorica Bakran-Petricioli sve plemenite periske, one autohtone na Brijunima i one presađene u sklopu Projekta, su uginule:

– Praćenje stanja dvjestotinjak jedinki plemenite periske, koje smo u sklopu projekta MERCES vrlo uspješno presadili iz Pulske luke u Nacionalni park Brijuni 2017. godine prekinuo je masovni pomor koji se na Brijunima dogodio u lipnju ove godine. Pomor plemenite periske katastrofalnih je razmjera na razini cijelog Sredozemnog mora, danas se u Jadranu traže pojedine preostale žive jedinke.

Istraživanja u okviru projekta MERCES u kojima su sudjelovale dr. sc. Bakran-Petricioli i dr. sc. Kipson, pokazala su da je pod određenim uvjetima i na područjima koja su zahvaćena masovnim pomorima još neko vrijeme moguće prikupiti mlađ plemenite periske. Rad o tome, na kojem su one koautorice, izašao je prije kratkog vremena u prestižnom časopisu Frontiers in Marine Science. Potaknuta time, dr. sc. Silvija Kipson pokrenula je inicijativu postavljanja kolektora za mlađ, PinnAdriaNet.

U Inicijativi sudjeluju kolege iz više akademskih institucija, istraživačkih instituta, javnih ustanova i nevladinih udruga iz Hrvatske te su, uz sva potrebna dopuštenja nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, već postavljeni kolektori za mlađ plemenite periske na više mjesta u Jadranu. To daje nadu da će biti moguće spasiti ovu vrstu od izumiranja:

– Mi smo postavile kolektore za mlađ plemenite periske u Nacionalnom parku Brijuni i na Dugom otoku te se spremamo podići ih čim nam to vremenske prilike i epidemiološka situacija dopusti. U tome će nam puno pomoći donacija od 10.000 kuna koju je PMF također prije kratkog vremena dobio od Grada Crikvenice za akciju „Spasimo plemenitu perisku od izumiranja – kazala je profesorica Bakran-Petricioli te nastavila:

– U okviru akcije podignut ćemo kolektore u kojima postoji mogućnost da će biti juvenilnih školjkaša te će oni biti transportirani u Akvarij Pula koji se u zadnjih par godina posebno posvetio uzgoju plemenite periske u zatvorenim sustavima.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Projekt “Živa periska”
Učvršćuje se projekt očuvanja plemenite periske u južnom dijelu Jadranskog mora
Pronađena ličinka periske stigla u Aquarium Pula – Čuvat će je u strogo kontroliranim uvjetima