Znanstvenici potvrdili: Svjetski riblji fond se smanjio!

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Istraživanjem koje je objavljeno u časopisu Science, proučavao se utjecaj povećanja temperature oceana na održivi ribolov diljem svijeta tijekom osamdesetogodišnjeg razdoblja. Znanstvenici su došli do zaključka kako se količina ribe smanjila u prosjeku za 4,1 %, piše Ekovjesnik.

– Šokirani smo činjenicom da je riblji fond diljem svijeta već reagirao na zagrijavanje oceana – rekao je za Rutgers Today Malin Pinsky, koautor istraživanja i izvanredni profesor na Zavodu za ekologiju, evoluciju i prirodne izvore na Sveučilištu Rutgers.

– To nisu hipotetske promjene koje će se dogoditi jednom u budućnosti, one se već događaju.

Dok smanjenje od 4,1 % možda ne zvuči kao pretjerano velika količina, glavni autor istraživanja Chris Freeobjasnio je za The New York Times kako je to svejedno veliki gubitak.

Photo: Boris Kačan

– Smanjenje za 4 % možda nije veliko, ali to je 1,4 milijuna metričkih tona ribe od 1930. do 2010. godine – rekao je Free, osvrnuvši se na osamdesetogodišnji period u kojem se provodilo istraživanje.

Nadalje, u nekim dijelovima svijeta osjetilo se još naglije smanjenje količine riba. U sjeveroistočnom Atlantiku i u Japanskom moru, ulov se smanjio za čak 34 i 35 % u razdoblju u kojem je provedeno istraživanje.

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju pohvalili su ga zbog važnog doprinosa razumijevanju utjecaja klimatskih promjena na morski život.

– Ovo će biti jedno od onih revolucionarnih istraživanja koja se neprestano iznova citiraju – rekao je za The New York Times Trevor Branch, izvanredni profesor na Sveučilištu Washington (School of Aquatic and Fishery Sciences).

– Većina onoga što sam do sada vidio u vezi utjecaja promjene klime na morski život bilo je spekulativno, u smislu ‘Mi mislimo da bi se ovo moglo dogoditi u budućnosti.’ Ovo istraživanje je drugačije.

Kako navodi Rutgers Today, istraživači su proučavali 235 populacija ribe 124 različite vrste u 38 regija.

Photo: Wikimedia

The New York Times navodi neka od glavnih otkrića po regijama:

  1. Povećanje populacija riba osjetilo se u oko četvrtini proučavanih regija; ulov crnog brancina povećao se za 6 % na atlantskoj obali SAD-a.
  2. Za oko četvrtinu proučavanih regija nema osjetnih promjena, uključujući sjeverozapadni Atlantik.
  3. U polovici proučavanih regija populacije riba su se smanjile.
  4. Ribe u hladnijim područjima općenito su bolje reagirale na zagrijavanje nego ribe u već toplim vodama.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da će zagrijavanje naštetiti u budućnosti i onim populacijama koje su do sada imale pojedine prednosti od zagrijavanja.

– Populacije ribe mogu podnijeti samo onoliko zagrijavanja koliko se do sada dogodilo – rekao je Olaf Jensen, viši autor istraživanja i izvanredni profesor na Sveučilištu Rutgers na Zavodu za morske i obalne znanosti. „Broj mnogih vrsta koje su do sada imale prednosti od zagrijavanja vjerojatno će se početi smanjivati s nastavkom povećanja temperature.“

Znanstvenici navode da je najbolje rješenje obuzdati klimatske promjene, ali su također predložili akcije za ublažavanje utjecaja promjena na svjetsko ribarstvo.

– Predlažemo da menadžeri u ribarstvu prestanu s pretjeranim izlovom ribe, da obnavljaju riblji fond i uzmu u obzir klimatske promjene tijekom donošenja odluka u menadžmentu – rekao je Chris Free, koji je započeo istraživanje kao student na doktorskom studiju na Rutgersu i koji je trenutno postdoktorski znanstvenik na Sveučilištu California u Santa Barbari.

– Donositelji politika mogu se pripremiti na regionalne razlike u ulovu ribe tako što će ostvariti trgovačke sporazume i partnerstva za podjelu morske hrane između područja u kojima dolazi do porasta ribe i onih kod kojih dolazi do gubitka ribe.

Žarko Šaravanja, Ekovjesnik