ZNANSTVENICI OTKRILI Zelena led svjetla mogu spasiti morske pse i kornjače od ribarskih mreža

Za glavatu želvu ili neku drugu zaštićenu vrstu koju ribari ne žele u svojim alatima, zapetljanje u mrežu često znači smrt. Sada novo istraživanje daje nadu: pokazuje da postavljanje zelenih svjetlećih led dioda na ribarske mreže značajno smanjuje ulov neciljanih životinja, kao što su morski psi i lignje, bez utjecaja na kvalitetu i količinu željene ribe kao što su škarpina i romb.

– Ovo je izvrsna studija koja pokazuje smanjenje prilova više vrsta i nema negativan utjecaj na krajnji rezultat – kaže za časopis Science ekologinja očuvanja mora na Državnom sveučilištu San Diego, Rebecca Lewison.

Foto: Jesse Senko / Facebook

Mnogi obalni ribari koriste pridnene mreže stajaćice, koje vise u moru poput lančane ograde, kako bi uhvatili svoj ulov. Mreže – koje mogu plutati satima ili danima – ne prave razliku između poželjnih i nepoželjnih vrsta, koje se često bacaju u more sa smrtonosnim ozljedama. Ovaj “usputni ulov” značajno pridonosi globalnom opadanju vrsta uključujući dupine i morske kornjače, te usporava svakodnevne aktivnosti ribara.

Morski ekolog američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu John Wang i njegovi kolege osmislili su osvijetljene mreže kako bi se pozabavili usputnim ulovom kornjača. Kornjače su posebno dobre u uočavanju zelenog svjetla, a kada su istraživači 2016. otkrili da osvijetljene mreže smanjuju prilov kornjača za 64 posto , mislili su da bi i druge morske životinje mogle vidjeti istu korist.

– Tim se udružio s malim ribarima u vodama uz obalu Baja California u Meksiku zbog tamošnjih brojnih kornjača i drugih velikih morskih životinja – kaže Jesse Senko, ekolog za zaštitu prirode na Sveučilištu Arizona i vodeći autor novog rada. Znanstvenici su postavili 28 pari mreža; jedna mreža u svakom paru bila je pričvršćena LED svjetlima u rasponima od 10 metara. Zatim su znanstvenici izvagali i identificirali svako stvorenje koje je uhvaćeno u zamku preko noći.

Osvijetljene mreže donijele su 63% manje neželjenog prilova, uključujući 51% manje kornjača i 81% manje lignji, nego neosvijetljene mreže, izvještavaju znanstvenici u časopisu Current Biology.

Najbolji rezultat, kaže Lewison, bio je u skupini morskih životinja koja uključuje morske pse i raže. U Kalifornijskom zaljevu usputni ulov morskih pasa je “veliki problem”. U novoj studiji pao je za nevjerojatnih 95%.

I.B.