ZNANSTVENICI NA KRKU IMAJU STRUČNI SKUP Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

KRK - Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula i Udruga Morski obrazovni centar Pula i organiziraju III znanstveno - stručni skup Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora.

Skup se nastavlja na predhodna dva održana Skupa u organizaciji Eko Kvarnera  u Gradu Krku, 2020. Proširenje ekološke mreže natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske Pinna nobilis, Linneaus, 1758 i u 2021. Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja  ekosustava Jadranskog mora.

Skup se održava uz podršku predsjednika republike Hrvatske Zorana Milanovića

S ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima na Jadransko more, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. - 2030. (oceansko desetljeće) u suradnji s relevantnim znanstvenim i edukativnim institucijama u RH organizira se  stručno-znanstveni Skup na temu: Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora na kojem će biti razmatrani negativni utjecaji - od djelatnosti čovjeka do klimatskih promjena - na ekosustav Jadranskog mora te moguće prilagodbe brzim promjenama koje se u morima događaju i nužnost provođenja aktivne zaštite morskih ekosustava.

Jasno definirani zaključci Skupa bit će predstavljeni široj  javnosti putem medija i dostavljeni odgovornim tijelima na državnoj i regionalnoj razini.  Na Skupu sudjeluje pedeset znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije ,Australije i Kanade. Tijekom Skupa održat će se dvije konferencije za novinare (naznačeno u programu). Stoga vas pozivamo da popratite održavanje Skupa u cilju kvalitetnog informiranja javnosti o ovom važnom problemu.

D.G.