ZNANSTVENICI IZNENAĐENI Pronašli kokain i još neke droge u škampima

Znanstvenici su pronašli kokain u svim uzorcima škampa koji su testirani u ruralnom području istočne Engleske, a pronašli su i moćan halucinogen ketamin.

Znanstvenici s King’s Collegea u Londonu, u suradnji sa Sveučilištem u Suffolku, iznenadili su se otkrićem nakon uzimanja uzoraka s 15 lokacija diljem uglavnom ruralnog dijela Suffolka, prenosi Guardian.

– Je li prisutnost kokaina u morskim životinjama problem za Suffolk, ili još raširenija pojava u Velikoj Britaniji i inozemstvu, pitanje je na koje će odgovor dati daljnja istraživanja – rekao je Nic Bury sa Sveučilišta u Suffolku.

Studija, objavljena u časopisu Environment International, proučavala je razine raznih “mikro-zagađivača” u škampima.

– Kokain je pronađen u svim testiranim uzorcima, a druge nedopuštene droge poput ketamina, pesticida i lijekova također su bile raširene – navodi se u studiji.

Autor projekta Thomas Miller je rekao da su “koncentracije bile niske”, ali da spojevi “mogu predstavljati rizik za živa bića u moru”

Kontaminacija vodoopskrbe otpadom od lijekova je sve veći problem , a ostaci insekticida i rekreacijskih droga ulaze u hranidbeni lanac.

Rezultati su iznenađenje, jer su znanstvenici ovakve rezultate očekivali u blizini urbanih područja, ali ne u blizini slivova rijeka ruralnih područja, prenosi Guardian.

D.G.