Znanstvenici identificirali najmanje 11 vrsta riba koje bi mogle hodati kopnom

Iako ideja o hodajućoj ribi zvuči komično, ipak takva hibridna bića igrala su ključnu ulogu u evoluciji životinjskog carstva na Zemlji. Nova istraživanja su pokazala da će više vrsta riba razviti sposobnost hodanja kopnom.

Prema detaljnoj studiji kostura obitelji riba pronađenih u Aziji, a koja uključuje jednu vrstu za koju već znamo da donekle može hodati – slijepu i rijetku špiljsku ribu anđeo (ili Cryptotora thamicola ), najmanje 10 drugih vrsta vjerojatno ima iste mogućnosti.

Znanstvenici su zaključili da je ključna veza u zdjeličnom pojasu, između kralježnice i zdjelične peraje. Proučavajući strukturu kostiju 29 različitih vrsta iz skupine šaranki, identificirali su tri različite vrste zdjeličnog oblika i utvrdili da još 10 vrsta dijeli istu koštanu strukturu kao Cryptotora thamicola .

Video zapis Prirodoslovnog muzeja Florida, Zachary Randall

– Ribe obično nemaju nikakve veze između kralježnice i zdjelične peraje – kaže biolog Zachary Randall  iz Prirodoslovnog muzeja na Floridi.

– Najprije smo smatrali da je riba špiljski anđeo bila potpuno jedinstvena. Ono što je uistinu genijalno u ovom radu je to što pokazuje s velikom preciznošću da su robusni zdjelični pojasi češći nego što smo mislili u obitelji šaranki, piše Science Alert.

Riba špiljski anđeo koristi uvećana rebra i stabilizirajući mišić kako bi se kretala gegajući se i mašući poput daždevnjaka, koristeći svoje peraje. Stručnjaci smatraju da je ovakvu sposobnost razvila kao način kretanja kroz brze špiljske potoke i potencijalnog dolaska do potoka bogatih kisikom do kojih druge ribe ne mogu doći. Ovaj način kretanja bi se mogao koristiti i za uzdizanje ribe do plitkog i blagog vodopada.

Jedna od proučavanih vrsta, Homaloptera bilineata, koristi se perajama za pokretanje prema naprijed – Prirodoslovni muzej Florida, Zachary Randall)

Kombinacijom DNK analize i računalne tomografije (CT) , znanstvenici su pronašli dokaze da su sposobnosti prenesene genetski i da su ih dijelili s ostalim članovima obitelji ove vrste riba i čini se da nisu nastale iz samo jednog izvora.

Sve to biolozima daje puno preciznije evolucijsko obiteljsko stablo kada je riječ o šetnji riba – i okvir za pokušaj prepoznavanja više njih u budućnosti, iako će vještine hodanja varirati od vrste do vrste.

Rezultat istraživanja, objavljenog u Journal of Morphology je znatno poboljšao razumijevanje evolucije izuzetno neobičnog događaja – sposobnosti ribe da hoda kopnom.

D.G.