Znanstvenica s Opservatorija Hvar dobitnica europske nagrade za znanost

Doktorica znanosti Mateja Dumbović s Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobitnica je godišnje nagrade Arne Richter za 2021. godinu za znanstveni doprinos u području fizike Sunca i svemirske prognostike. Nagradu dodjeljuje Europska unija za geoznanosti (EGU).

EGU je vodeća organizacija za istraživanja Zemlje, planeta i svemira u Europi koja okuplja više od 20 tisuća članova diljem svijeta, koji su profesionalno angažirani ili povezani s geoznanostima. Svake godine odaju priznanje istaknutim znanstvenicima za njihov istraživački doprinos u istraživanjima Zemlje, planeta i svemira. Ove godine ta je čast pripala doktorici Mateji Dumbović, rođenoj Zagrepčanki, koja praktčki od završetka fakulteta radi na Opservatoriju Hvar. Portalu Universitas ispričala je čime se to točno bavi.

– Slično kako meteorolozi nastoje shvatiti i predvidjeti stanje atmosfere u određenom trenutku i na određenom mjestu, znanstvenici koji se bave svemirskom prognostikom, svemirski prognostičari ako želite, nastoje shvatiti i predvidjeti stanje Heliosfere u određenom trenutku i na određenom mjestu. Slično olujama na Zemlji, u Heliosferi također postoje Sunčeve oluje, koje nastaju u Sunčevoj atmosferi i mogu prijeći velike udaljenosti, proširiti se do samih rubova Heliosfere – ispričala je portalu nagrađena znanstvenica.

Opservatorij Hvar nalazi se na brdu Napoljun u neposrednoj blizini grada Hvara. Otvoren je prije 50 godina, a do danas je razvio suradnju s više od 50 institucija diljem svijeta. Opservatorij je aktivan i u međunarodnoj znanstvenoj zajednici, a redoviti je domaćin međunarodnog znanstvenog skupa „Hvar Astropysical Colloquium“.

Hvarski opservatorij nerijetko je organizator znanstvenih međunarodnih radionica, a redovito objavljuju u znanstvenom časopisu Central European Astrophysical Bulletin koji je indeksiran u NASA astrophysics data system bazi.

J.K.