Zlatni rat nije jedina ovakva plaža na Jadranu – Za ovu nisu presudni vjetrovi, već nešto potpuno drugo…

SELINE – Plaža Pisak neodoljivo podsjeća na proslavljeni Zlatni rat na Braču. U Selinama su plaže kilometarske, a ovdje za obalu nisu toliko presudni vjetrovi koliko silovit i hirovit potok Male Paklenice.

Na ovom našem prostoru postoje dva kanjona duboko usječena u padine južnog Velebita – priča za HRT Marijana Marasović, direktorica Turističke zajednice Starigrad – Paklenica.

Foto: Boris Kačan

I dok je kanjon Velike Paklenice popularniji među izletnicima, kanjon Male Paklenice privlači samo fizički spremnije ljubitelje divlje, netaknute prirode.

– Kanjon Male Paklenice dug je oko 12 kilometara. Sam potok izvire na 1000 m nadmorske visine i ovisi o godišnjem dobu i o količini padalina, tako da ako je kišna jesen, kroz zimu i rano proljeće kanjon je neprohodan – ističe Marasović.

Velebitske bujice ovuda hrle moru. Prolaze pod Magistralom i ubrzo grle Jadran.

Foto: Boris Kačan

– Prirodne šljunčane plaže u dužini od skoro 1 km je za zahvaliti kanjonu Male Paklenice gdje su potočne bujice ovdje donosile stoljećima materijal iz planine i formirale jednu plažu – dodaje direktorica Turističke zajednice Starigrad – Paklenica.

Dr. Dražen Perca, Odjel za geografiju/ Centar za istraživanje krša i priobalja Sveučilišta u Zadru pokazao nam je paklenički šupljikavi kamen kakvog nalazimo u zonama na tisuću metara nadmorske visine.

I dok su za nas samo ugodni oblutci, dr. Perica – vrsni poznavatelj geomorfologije krša, čita iz kamena.

– Radi se o vrsti stijene koja je starosti oko 210-220 milijuna godina i interesantno je da ćemo naći tragove vulkanske aktivnosti, kaže.

Foto: Boris Kačan

A nedaleko je još jedna zanimljivosti – Večka kula.

– Večka kula, iz nekih izvora saznajemo da je pripadala srednjovjekovnom selu Veče koje se nalazilo na mjestu današnjih Selina. Nažalost fizičkih tragova nije ostalo, a pripadala je nizu mletačkih utvrda koje su u 16 stoljeću građene za obranu od Turaka. Bila je bitna radi nadgledanja podvelebitskog kanala. O njoj su ispričane mnoge legenda, a najčešća je ona o kralju koji je imao ljudsko tijelo, a glavu psa – kaže Marijana Marasović.

A u Selinama, gotovo uz samu magistralu nalazi se još nekoliko oaza netaknute prirode.

Žana Morović-Rudić/M.M./More/HRT