Zlatni omiški grdelini dječjim klapama Maestral iz Splita i Sfida s Korčule

OMIŠ - Pregršt pjesme i veselja bilo je protekle subote, 10. lipnja u dvorištu Osnovne škole „Josip Pupačić“ na Drugoj smotri dječjih klapa Omiš 2023.

Državno školsko natjecanje u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, FDK Omiš i Osnovne škole „Josip Pupačić“, okupilo je jedanaest dječjih klapa iz cijele Hrvatske podijeljenih u dvije natjecateljske kategorije: Canticum Angelorum - Zagreb, Maestral - Split, Matačićevi Slavuji - Omiš, Dominus - Rijeka, Četiri Kampanela - Rab, Lantina - Zadar, Zagrebačke Kantadurke - Zagreb, Riva - Zadar, Porta - Split, Sfida - Korčula i Feral - Zadar.

Klapa Maestral iz Splita - zlatni omiški grdelin

Zlatni omiški grdelin u kategoriji učenika osnovnih škola pripao je klapi Maestral iz Splita i njihovoj mentorici Heleni Pelić dok su srebrni omiški grdelin osvojili domaća klapa Matačićevi slavuji i njihov voditelj prof. Mijo Stanić.

Klapa Matačićevi slavuji iz Omiša, voditelj Mijo Stanić i maestro Mojimir Čačija

Treće mjesto osvojila je klapa Dominus iz Rijeke pod vodstvom profesorice Anite Stupac Butorac.

Klapa Dominus iz Rijeke i voditeljica Anita Stupac Butorac - brončani omiški grdelin

U kategoriji srednjoškolskih klapa Zlatni omiški grdelin osvojila je klapa Sfida iz Korčule i voditeljica Josipa Favro Kurtović, ponovivši tako uspjeh ostvaren na prošlogodišnjoj prvoj smotri. Srebro i bronca otišli su u Zadar klapama Feral pod vodstvom profesorice Ive Mustač Klarić i Riva pod vodstvom profesorice Marije Vičević.

Klapa Sfida s Korčule, njihova voditeljica Josipa Favro Kurtović i ravnateljica AZOO Dubravka Brezak Stamač

Natjecanju je prisustvovala ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać koja je ujedno i otvorila Smotru, te gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović. Stručno prosudbeno povjerenstvo radilo je u sastavu: Daria Kurtić, prof., dr.sc. Ivana Tomić Ferić, Antonela Burić, mag. mus., Mojimir Čačija, umjetnički ravnatelj FDK Omiš i Tanja Topić, prof. Program su vodile Ana Blajić i Roza Stanić, učenice omiške osnovne škole.

Klapa Feral iz Zadra, voditeljica Iva Mustač Klarić i ravnateljica škole Davorka Deur

Osmijeh i radost na dječjim licima nakon cjelodnevnog druženja učinio je ponosne i radosne sve članove organizacijskog tima Agencije za odgoj i obrazovanje, osnovne škole „Josip Pupačić“ i Festivala dalmatinskih klapa koji su vrijedno sa srcima punim ljubavi pomogli da Smotra ostane u najljepšem sjećanju svim sudionicima.

Klapa Riva iz Zadra, voditeljica Marija Vičević i dr.sc. Ivana Tomić Ferić

Ovim koncertom ujedno su započela događanja na 57. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2023. godine, a program se nastavlja već idućeg vikenda natjecanjem klapa debitanata u Bolu na Braču.

Klapa Maestral iz Splita, voditeljica Helena Pelić i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović

D.G.