Zlarinjani nezadovoljni brodskim vezama

ZLARIN – Sve je veće nezadovoljstvo otočana brodskim vezama. Na Zlarinu mjesecima upozoravaju da vezu između njihova otoka i kopna održava brod neprimjeren za takvu vrstu plovidbe pa svi planovi i poslovi otočana na kopnu ili povratak s njega padaju u vodu kad se digne vjetar, javlja HRT.

Lijep i vedar dan – stižu namirnice za otočnu trgovinu. No kad zapuše, sve ostaje na kopnu.

– A nema kruha, to je najveći problem, govori prodavačica Ines Bešvir.

A problemi se samo nižu kada brod ostaje privezan.

– Kad je čovjek bolestan, dobije duplu bol zato što ne može na hitnu. Na otoku ste i nema dalje, rekla je Zora Stančić.

Znaju Zlarinjani koga će okriviti.

– Pogotovo kad vozi brod “Lara” koji nije za more. To su riječni brodovi koji imaju plitki gaz, govori Tomislav Kranjac, predsjednik MO Zlarin.

– Sve je svedeno na samovolju kapetana. On određuje kad se ide, kad ne ide. U zadnje 2-3 godine sigurno je brod 10-12 puta bez ikakve najave otkaziva plovidbu, rekao je Damir Alfier iz Šibenika.

Otkazivalo se i više od toga – samo ove godine brod nije isplovio 20-ak puta. No ono što je prema Zlarinjanima samovolja, za “Jadroliniju” je odgovornost. Jer, kažu, zapovjednik je osoba koja donosi odluke o prekidu linije imajući u vidu prije svega sigurnost putnika i posade.

Iz odgovora JADROLINIJE:

– Do odluke o prekidu linije dolazi samo u slučaju izrazito loših vremenskih prilika, što je izuzetno rijetko. To pokazuje i podatak da brod Lara u 2020. godini od 1404 putovanja nije plovila 22 puta.

No kad “Lara” nije plovila, Zlarinjani svojim brodicama do Šibenika – jesu. Tvrde, more nije bilo toliko valovito.

Upozoravali su  na to Zlarinjani nekoliko puta i “Jadroliniju” i Agenciju za obalni linijski pomorski promet. No neuspješno. Pa će sada i od gradskih vlasti tražiti da im pomognu da se glas otočana bolje čuje.

I.B.