ŽIVOT OD MORA I S MOREM Studijem na Pomorskom odjelu do sigurnog posla

DUBROVNIK - Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku mjesto je gdje se poziv za život uz more i s morem uvijek iznova otkriva i razvija. Pomorski odjel baštini vrlo dugu tradiciju pomorskog visokoškolskog obrazovanja u Dubrovniku i Hrvatskoj. Profesori su iskusni pomorci koji studentima ne prenose samo teorijsko znanje već i praktične vještine. Unutar Odjela izvode se studiji Nautika, Brodostrojarstvo, Pomorske tehnologije jahta i marina na preddiplomskoj razini, te diplomski studij Pomorstvo.

Odjel aktivno surađuje sa srodnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu te unaprjeđuje pomorsku struku i znanost. Svojim studentima nudi brojne prilike za praksu i zaposlenje odmah po završetku studija. Veliki dio nastave jest praktična nastava. Praktične se vježbe izvode u laboratorijima Sveučilišta u Dubrovniku, na školskom istraživačkom brodu “Naše more”, na jedrilicama i u marinama.

Upravo praktični dio nastave na jedrenju i sveučilišnom brodu Naše more kao najveću prednost studija Pomorske tehnologije jahta i marina ističe student tog studija Nikola Mihaljević:

- Stekao sam velika znanja i iskustva o samoj plovidbi na brodu, pravilima ponašanja tijekom plovidbe i uvjetima plovidbe uz uporabu znanja stručnog engleskog jezika stečenog tijekom studija.

Nikola Mihaljević

Studiji Pomorskog odjela prate najnovije trendove u području pomorstva, te osposobljavaju studente za veliki broj poslova u pomorstvu.

Svi koji odluče živjeti od mora i uz more osim studija Nautika i Brodostrojarstvo mogu odabrati gore navedeni studij Pomorske tehnologije jahta i marina, koji im pruža znanja potrebna za pokretanje poduzetničkih pothvata u nautičkom turizmu, priprema ih za radna mjesta u menadžmentu marina, iznajmljivanju (charter) jahta i brodica i za zvanje skipera.

O važnosti znanja i vještina stečenih tijekom studija svjedoči i alumni Maroje Pavlović:

- Radno mjesto nadzornog operatera u lučkoj upravi na kojem sam zaposlen, uopćeno govoreći, obuhvaća upravljanje i nadzor nad svim pomorskim operacijama unutar lučkog područja. To podrazumijeva koordinaciju kako plovila s mora, tako i mjerodavne službe na kopnu, sve u svrhu neometanog i sigurnog odvijanja pomorskog prometa unutar luke. U svakodnevnom radu stoga praktično primjenjujem čitav niz teorijskih znanja stečenih tijekom studija Pomorske tehnologije jahta i marina, ali i stečeno znanje stručnog engleskog jezika čije je poznavanje nužan preduvjet uspješnog rada u okviru lučke uprave turističkog središta poput Dubrovnika.

Maroje Pavlović

Već iz ovih riječi lako je zamisliti što naše studente očekuje tijekom i nakon studija, kako im izgleda radna svakodnevica. Svoj posao opisuje i alumni studija Pomorske tehnologije jahta i marina  Jakov Antić:

- Kada sam stigao u Dubrovnik prije 8 godina, imao sam želju uz fakultet raditi neki posao vezan uz more, kako bih upotpunio svoje vještine. Tada sam počeo raditi u jednoj agenciji koja je imala flotu od 14 glisera raznih veličina. Tamo sam uz pomoć kolega polako ovladao upravljanjem tim plovilima te sam polako, ali sigurno napredovao s manje prema većoj brodici. Moja primarna pozicija danas je skiper na brodici od 13 m. Radimo jednodnevne i višednevne izlete po Jadranu. Moje odgovornosti su upravljanje plovilom, održavanje plovila (servisi, manji popravci, zamjena potrošnih materijala itd.) te planiranje rute. Ukratko - moja je dužnost da sve na brodu funkcionira te da je brod uvijek čist i spreman za plovidbu!

Jakov Antić

Studentima je omogućeno stjecanje specifičnih pomorskih, prometnih i gospodarskih znanja potrebnih u nautičkom turizmu i pomorskom prometu. Nakon završenoga preddiplomskog studija na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, student ima mogućnost nastaviti studirati na diplomskom studiju Pomorstvo, a nakon završenoga diplomskog studija, na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Pomorstvo.

Vrata Sveučilišta u Dubrovniku otvorena su svima koji svoj život bez mora ne mogu zamisliti!

Više informacija o studijima može se pronaći na web stranici kao i na društvenim mrežama.

Sponzorirani sadržaj