ŽIVOT NA OTOKU Murterski centar Jedro pripremio bogat kulturno-edukativni program za domaće i turiste

MURTER – Bogat kulturno-edukativni program očekuje je mještane, ali i posjetitelje otoka Murtera idućih godinu dana. Društveni centar Jedro, koji okuplja lokalne udruge s područja općine Murter-Kornati objavio je godišnji kalendar događanja, u kojemu će se za svakoga naći ponešto.

Aktivnosti su pripremile udruge Argonauta, Latinsko idro, KUU Zaokret, Ogranak Matice hrvatske u Murteru, Murterske poklade te Dramski amateri Murter, odnosno partneri i suradnici projekta Jedro. Idući mjesec tako počinje tradicionalna Škola u gajeti, namijenjena mladima od 8 do 16 godina starosti, a koji će skupa s učiteljem jedrenja ploviti murterskim akvatorijem u školskim gajetama Kurnatarica i Zadrugarka. Polaznici će kroz ovu ljetnu školu stjecati potrebna praktična znanja kako bi unutar udruge Latinsko idro, ali i samostalno mogli nastaviti primjenjivati naučene pomorske vještine. Nastava će se održavati do kraja rujna.

6. i 7. srpnja održat će se i radionica održive scenografije za sve mlade koji su zainteresirani za očuvanje prirode, a radionicu će voditi Nina Šegović. Osim književnih večeri i Festivala slobodne glazbe, Društveni centar Jedro u srpnju priprema i Eko-ljeto, edukativne radionice koje će se održavati na plaži Čigrađa, a u sklopu kojih će djeca učiti o zaštićenim morskim vrstama, o važnosti očuvanja podmorja te o nužnosti recikliranja otpada koji uvijek može naći drugu namjenu.

Cjelokupni program Društvenog centra Jedro financiran je s 85 posto europskih sredstava, dok je ostatak financiran iz državnog proračuna. Ukupna vrijednost projekta je oko 2 milijuna kuna.

Više detalja možete pronaći OVDJE.

K.B.