Ženska hrvatska reprezentacija u ribolovu na samom je vrhu svjetskih ljestvica

Žene, odnosno njihove karijere u sportskom svjetskom ribolovu na zavidnom su nivou. Unatoč tomu što su nedavno u Tunisu osvojile broncu ekipno, još su prve na ukupnoj svjetskoj ljestvici.

U morskoj čaroliji ribolova danas su najbolje Jagoda Razum, Tea Sikirić, Ardena i Estera Bajlo, Ana Vučetić i Lovranka Marina Mavrinac Matulja, dvostruka svjetska prvakinja. Iza njih su klubovi, obitelj i profesionalni poslovi, iskustvo i organizacija. A one love s obale.

Dok je na obalama Irske lovila pišmoje i plosnatice, u Tunisu male ciple, ulov u Južnoafričkoj Republici, gdje je prvi put postala svjetska prvakinja, Marini je najdraži.

- Ulovila sam puno velikih riba, velikih morskih pasa. To je bilo gušt loviti. Ja bih znala doći, gledati u more i pokušati shvatiti kao da tražim nekakvog glavoča ili škuju, kao da je tipa kalenica, tako bih gledala ta mora u Africi. Onda bi mi Srećko rekao, "ma ča ti sad tu iščem", a ja sam odgovorila da pokušavam pročitati more - rekla je Marina Mavrinac Matulja, prvakinja svijeta u sportskom ribolovu SRD Zubatac Lovran.

Srećko, kao izbornik i trener sudjelovao je na trideset svjetskih, pet europskih prvenstava te dva kupa Europe. A odgojio je osam svjetskih prvaka, pojedinačno.

- Naravno da me veseli uspjeh naše Marine, cijele reprezentacije i muške naravno, koji su po prvi puta osvojili jednu medalju Svjetskog prvenstva u surfkastingu. Za žene mi nije ništa čudno da su opet osvojile medalju jer i prije početka ovog Svjetskog prvenstva na ovoj Fips ljestvici najsupješnijih reprezentacija Hrvatska je uvjerljivo prva. Tu se boduje zadnjih pet svjetskih prvenstava. A pojedinačano među prvih pet smo imali tri naše, rekao je Srećko Šobat, predsjednik ŠRD "ZUBATAC" Lovran.

Lovranskom Zubatcu pehare donose i juniori. Oni putuju diljem zemlje i uspješnim rezultatima vraćaju svaku uloženu minutu u edukaciju.

- Po ljeti smo uvijek vani, na moru, pa pokušavamo sve to iskoristiti. Kroz igru i zabavu lovimo ribu. Tako je počela i naša Marina i došla do svjetske prvakinje. Mi imamo već državnog prvaka. Naš Luka Pavičević je lani bio prvak države u kategoriji juniora, ove godine smo postali momčadski prvaci u kategoriji juniora. Tako da sva ta škola donosi svoje plodove. Mi smo svi sretni - rekao je Ivica Škec, trener juniora u ŠRD "ZUBATAC" Lovran

A Marina na prvenstvima najviše voli dobiti podršku juniora.

- To u meni daje jednu veću želju i snagu da dajem još više, jer mislim na svu tu dječicu na tom mojem Lovranskom mulu, našem Lovranskom mulu, gdje je bio taj isti moj pogled u to isto more, u tu istu ribu. Ta dječica su budućnost našeg kluba - ističe Marina za emisiju More.

I.G.