"Žene zmajevi" - Preživjele su najgore i svoju snagu spojile s morem

One su žene - zmajevi. Mnoge od njih preživjele su najgore. Svoju snagu i pozitivnu energiju spojile su s morem i sada diljem Hrvatske promoviraju sport star dvije tisuće godina.

Ova neprofitna udruga osnovana je prošle godine u veljači. Okuplja vesele žene koje vole sport i more. Njihova predsjednica ovim se sportom bavi 14 godina. U Zadar je stigla iz Kanade.

- Nakon prve dijagnoze raka dojke priključila sam se jednom timu koji je posvećen tome i stvarno sam se oduševila sportom. Kad sam otišla u mirovinu nisam htjela biti pravi umirovljenik - da sjedim i vrtim palčevima. I u Kolumbiji sam vodila jedan tim. Onda sam došla tu u posjet prijateljici stvarno sam se oduševila Zadrom - govori za emisiju More Dubravka Karlović Babić, predsjednica Dragon boat kluba Zadar.

Saznala je da u Hrvatskoj taj sport uopće ne postoji. Krenula je od nule i okupila brojne žene.

- Bilo je svega i nekih pogleda čudnih, ali sve u svemu - odaziv je bio izuzetan.

U rekordnom roku ostvarile su jako puno. Opremu i jedan veliki dragon brod dobile su iz kajakaškog saveza iz Zagreba na posudbu. Zahvaljujući donacijama ove godine su kupile dva svoja manja broda. Sada, kažu, mogu organizirati i razne manifestacije kako bi promovirale zdravlje.

- To je bila osnovna ideja, da osnujem tim za „sve koji su pobijedile rak dojke”, ali naš tim je otvoren i sastoji i od svih. Dakle, ja nemam riječi koliko je tu zajedništva, druženja i respekta u ovoj ekipi - kaže Dubravka Karlović Babić.

U ovom sportu svi su jednaki. Aktivno je njih preko trideset žena, a osnovni dio ekipe ima dvadeset pet žena. Neprestano im se priključuju nove članice.

- Ja sam iz Vojvodine, nekad sam veslala na Dunavu, pa sam pokušala okušati sreću na moru. Malo drugačiji sport, ali isto zanimljiv jer je ova ekipa žena jako pozitivna, dižu ti i moral i energiju - ističe Marina Francuz, Dragon boat klub Zadar.

- Najbitnije je da si vani, da se aktiviraš na zraku i to je meni najveći motiv. Da iziđem iz kuće - priznaje Ingrid Šišeta, Dragon boat klub Zadar.

Idu na natjecanja diljem Hrvatske kako bi promovirale ovaj sport i energiju koju šire. Jedina su dragon boat ekipa u našoj zemlji. Posebno su ponosne žene koje veslaju od početka.

- Nisam nikad u životu veslala. I na kraju sam se ipak ohrabrila, rekla sam „idem vidjeti što je to”. I jednom kad sam došla, tako sam i ostala. Jer je zaista, počevši prvo od atmosfere među ženama, sportski duh, uživancija je biti vječno na moru - ističe Renata Andrović, Dragon boat klub Zadar.

Dragon boat ili u prijevodu zmajski čamac dolazi iz Kine i star je više od dvije tisuće godina. Iza njega stoji legenda o omiljenom kineskom pjesniku i državniku koji je bio lažno optužen za izdaju. U znak prosvjeda bacio se u rijeku, a ribari su ga tražili veslajući u brodovima.

Dragon boat je u svijetu sve popularniji, a govori se da bi mogao postati i olimpijska disciplina. Dođe li do toga, Hrvatska ima već spremnu svoju žensku reprezentaciju. Ove hrabre žene ništa ne može iznenaditi.

I.B.