ŽENE KALAFATA Izložba o ulozi žene kroz povijest brodogradnje

BETINA -U ponedjeljak 14. kolovoza u 20:00 sati u Muzeju drvene brodogradnje u Betini u okviru manifestacije Dani betinske gajete otvorila se izložba „Žene kalafata“. Izložba u prvi plan stavlja ulogu žena u brodogradnji kroz povijest s naglaskom na period od sredine 20. stoljeća do danas za koji postoje živi svjedoci vremena i na čije priče se naslonio cijeli koncept izložbe.

Bez obzira što je ženska ruka uvijek bila prisutna na  brodogradilištima, žene su u brodogradnji uvijek imale sporednu ulogu, a njihovo se ime nije bilježilo.

Priče žena betinskih brodograditelja 20. stoljeća otkrivaju drugu stranu brodogradnje, onu koja se krije iza porinutih brodova, iskrivljenih madira i zabijenih brageta. Govori o ženama koje su cijeli svoj život posvetile mužu brodograditelju, vođenju kućanstva, brizi o djeci, starijim i nemoćnim članovima obitelji, ali i radile u polju, pomagale u radioni, organizirale kanatu, pospremale i vodile računa o svemu što se događalo u pozadini gradnje drvenog broda. Bile su supruge, majke, domaćice, poljoprivrednice, težakinje, kasnije uza sva “kućna” zaduženja i zaposlene u različitim profesijama, ali uvijek su stizale pobrinuti se za sve ono što se smatralo “ženskim poslom”.

Žene brodograditelja druge polovice 20. stoljeća odgajane su u skladu s tradicijskim vrijednostima, odrastale u polju radeći na zemlji, doživjele su transformaciju društva u kojem su postale sposobne zaraditi vlastiti novac, izreći svoje mišljenje i postati dijelom javnog života. Izložba obuhvaća geografski kontekst, odnose unutar tradicijske obitelji, muške i ženske poslove toga doba, društvene promjene koje su uslijedile promjenom državnog uređenja i dolaskom turizma te organizaciju posla na škveru i svakodnevne obaveze žena brodograditelja. Kroz maštovite instalacije u prostoru posjetitelji će steći dojam o dimenziji tradicijske drvene brodogradnje u kojoj su žene odigrale iznimno bitnu ulogu. Kroz različita tematska područja koja se izložbom obuhvatilo ispričana je njihova priča.

Izložba je otvorena do 20. rujna.

D.G.