Žene i mediji - tema 4. Fažana Media Festa

Otvoren je 4. Fažana Media Fest (FMF), međunarodni multimedijalni novinarski festival čija je glavna tema ove godine Žene i mediji. U idućih pet dana, do 11. rujna,  planirano je 12 tematskih rasprava i predavanja, projekcije filmova, glazbene večeri, izložbe i radionice.

Glavni koordinator FMF-a Saša Leković posebno je istaknuo rasprave i predavanja o povezanosti žena i medija uz sudjelovanje brojnih poznatih novinarki i medijskih stručnjakinja, kao i njihovih muških kolega iz raznih zemalja.

- Ove godine bit će stotinjak sudionika iz 16 zemalja. Tema ''Žene i mediji'' aktualna je i uvijek će biti aktualna, a sagledali smo je iz više kutova - kazao je Leković.

Naglasio je da će teme biti od radnog položaja žena koje su zaposlene u medijima, preko novinarki koje su obilježile povijest profesije, do agresije prema novinarkama, ali i sudbinama žena čije su živote uništili mediji.

U sklopu planiranih rasprava izdvajaju se predavanje ''Novinarke koju su obilježile povijest profesije'' zagrebačkog novinara i diplomata Vladimira Mateka, radionica ''Diskriminacija, žene i mediji, pojmovi i praksa'' koju će voditi doktorandica Pravnog fakulteta u Beogradu Jelena Jokanović i panel ''Mediji protiv žena'' koji će moderirati novinarka Barbara Matejčić.

Najavljeno je sudjelovanje i razgovor s brojnim novinarkama i novinarima, među kojima su i legendarna vanjskopolitička novinarka i urednica Mirjana Rakić, književnica Slavenka Drakulić, ali i specijalna emisija i razgovor ''Više od 24 minuta sa Zoranom Kesićem'' i gostovanje glavnog urednika beogradskog ''Danasa'' Dragoljuba Draže Petrovića. Najavljen je i panel o iskustvima ratnih reporterki iz Ukrajine i BiH, a prije službenog otvaranja održan je i panel Europske komisije ''Žene i mediji danas'' na kojem je sudjelovala i predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.

Ovogodišnji, 4. Fažana Media Fest, koji će trajati do 11. rujna organiziraju Centar za istraživačko novinarstvo kao glavni organizator te Općina Fažana, Turistička zajednica Fažana i udruga Informo kao suorganizatori, a FMF i ove godine ima nekoliko međunarodnih partnera, prenosi HRT.

Hina