Zemlji se približava golemi asteroid koji je NASA proglasila “potencijalno opasnim”

Niz zanimljivih astronomskih pojava očekuje nas ovog siječnja, a pokraj Zemlje će projuriti i golemi asteroid veličine jednog kilometra. NASA ga je odavno klasificirala potencijalno opasnim za Zemlju zbog relativno male udaljenosti na kojoj će preletjeti naš planet.

Asteroid (7482) 1994 PC1 dva i pol puta je veći od njujorškog Empire State Buildinga, a pored Zemlje će projuriti 18. siječnja. Otkako je otkriven 1994. godine, NASA ga je proglasila potencijalno opasnim za Zemlju zbog svoje veličine i relativno bliskih poznatih preleta pored našeg planeta.

Foto: Sormano Astronomical Observatory

Kažu da kamena gromada ove veličine pogodi Zemlju svakih 600 tisuća godina, no ovaj put smo mirni jer će asteroid proći pored Zemlje na udaljenosti od gotovo 2 milijuna kilometara, što je oko 5 puta dalje od udaljenosti Mjeseca i Zemlje. Astronomi su izračunali da će najbliži Zemlji biti 18. siječnja u 21 sat i 51 minutu, što će ujedno biti najmanja udaljenost od našeg planeta u slijedećih 200 godina.

Iako će se kretati brzinom od 19,5 kilometara u sekundi, bit će vidljiv običnim, kućnim teleskopom, a točne koordinate možete pogledati na OVOM LINKU.

K.B.