ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača

Repetitio est mater studiorum – “Ponavljanje je majka znanja” iliti Opet malo o Uskršnjoj pogači.

Stiže nam još jedan Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan....

I onda se prisjetiti svega lijepoga i milosti koju nam donosi Uskrs. Sačuvati u sebi svo ono Dobro i ne dati mu da niti malo ode, pa se prisjetiti sviju. Kao da su ovdje s nama. Njihovih riječi, glasa, priča i šala. Pa ući u onaj naš Vremeplov Zemlje Gurmanije i sletiti u kužine sjećanja. U mirise, običaje i okuse. Tako ćemo i ove godine ponoviti neke stvari, prisjetiti se i novih, a da bismo onima koji su i onima koji dolaze, (iako ja mislim da sam još uvijek mlad) ostavili naše užance i običaje koji su se i do nas i naših dana itekako izmjenili zahvaljujući „tekovinama“ 20. stoljeća.

Foto: Željko Krnčević

Eto, i onda se prisjetih pogača i karitula. Neću se ponavljati. Opet ću donijeti recept za pogače i k(g)aritule. Evo mi je i danas sive ćelije probudio onaj slatki miris Doma. Pogača koje se mijese, odmaraju, peku … Koje cijelu kuću ispune onim plemenitim slatkim mirisom. Mirisom koji se eto nakon 14 godina nepušenja „vratio u djetinjstvo“  I onda se dogodi nešto meni drago. Uvijek sam volio „kušati“ uskislo slatko tijesto. Čiji slador paše Nepcu mom. Kad sam zadignuo poklopac od posude u kojoj je tijesto, vidje mene moja Karmen i samo što me nije po prstima pecla. Prisjetih se i moje bake Zdenke i sličnog razgovora. Ali, pošto su me obe razmazile, bi mi oprošteno, a ja uživah u predragom mi okusu.

E da, i onda se, eto kao i danas, nosilo izabranu hranu na blagosov. Pogaču, jaja, kapulicu, šunku ili pršut, sol … Ono kad bi pogača bila dobra, otkrivala bi se da je svi u crkvi vide, a kad bi bila loše pečena, tanka ili zagorena, pokrivala bi se kanavačom a otkrivala se jaja. Ili pršut ili šunka. Od tog blagosova nije se smjela ni mrvica prosuti. Baka je na to baš pazila. A ako bi koja ostala ili pak kora od jaja, bacali su se u špaker u vatru.

Meni su pogače i dan danas drage kad su ono nepečene, malo „tistaste“, ali sve je manje takvih. Još su gušti ostali dan danas tamo negdi u utorak, srijedu, potočati u mliko ono pogače šta ostane. Uh gušta. A sve u društvu orahnjače i makovnjače koje bi sutra trebale ići u proizvodnju. Jučer je bilo lipo, danas isto tako, a i sutra će. U vremeplovu Gurmanijinom s najdražima. S karitulama od babe Blaženke i Zdenke i tete Bepine. U umijeću tih dragih žena. I ne samo njih. Svih onih mama, baka, teta, strina i ujni koje su obilježile naš odgoj. Koje su u lijepim „hardovima“ naših sjećanja. Uskrs, naš najveći blagdan…

Foto: Željko Krnčević

Uskršnja pogača

Sastojci:

1 kg brašna; 8 jaja; 25 dkg šećera; 15 dkg masti; 1 velika žlica kvasca; 1 žličica soli; 1 limun; 1 naranča; 2 vanilije; malo “rožolja”.

Priprema:

Prosijati brašno. U sredini napraviti rupicu u koju se stave sva žumanjca i pola bjelanjaka, šećer, mast, sol i korica od limuna i naranče, vanilija i rožolj. Dodati kvasac koji je prije rastopljen u 1 dcl mlakog mlijeka s malom žlicom šećera. Sve dobro izraditi. Umotati u krpu i pustiti na toplo da uskisa. Kad je dovoljno uskisalo, tijesto podijeliti na tri dijela, oblikovati pogače i pustiti da opet kisaju. Kad su uskisale, škarama lagano prerezati po površini i namazati tučenim jajem. Peći na laganoj vatri oko 40 minuta. Napomena: Za pogače je važno da se sve radi u toplom.

Foto: Željko Krnčević

Za karitule ili pletenice tijesto je isto kao i za pogače

Podijelite ga na nekoliko dijelova, te ispletite pletenice na vrh koje se uplete jaje.

Kako bi sve bilo kompletno, donosimo i recept za pravljenje “rožolja”:

Sastojci:

½ kg šećera u prahu; ½ l mlijeka; ½ štapića vanilije; ½ l alkohola; sok od 2 limuna; nekoliko latica ruže.

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješati. Smjesu uliti u bocu, zatvoriti je i ostaviti 8 – 14 dana (na prozoru “prama” suncu). Zatim procijediti i pustiti da odstoji začepljeno. Liker se može koristiti odmah, ali što duže stoji, ukusniji je.

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević