ZEMLJA GURMANIJA Srdelice, pura i fažoleti

I evo opet lipe spize iz našega lipoga zaliva u kojem spava naš Šibenik, a u pomoć joj opet stigli plodovi iz Gornjega polja. Srdelice, dakle, i fažoleti...

Ovaj put sam ima teke vrimena, pa sam napravija dvi stvari koje se sa srdelicama moraju napravit. Jednom me naučija naš dobri i pridragi, nažalost pokojni, Rudi Ninić. A to je, okinit nožicama iliti škarama repove.

Male, naizgled bezvezne. Ali, pravom gurmanu sigurno će zasmetati. Ono kad se pofrigaju, a triba pazit da srdelice ne budu prisuve, tj. triba im ostati morska svježina, a da nisu prisvježe, stvarno triba znati naći miru vatre i vrimena u vrućem ulju. E, onda se znade dogoditi da se oni mali repići prifrigaju i srtvrdnu. I onda znadu bocketi po nepcu i smetati u pravome guštanju u ovoj, za mene, deliciji.

Triba voditi računa i o tome da se ravnomjerno posole dok su vruće i rukom ih promišati. Meni su puno draže kad su vruće. Lipšega su okusa.

Fažoleti se moraju ledeni začiniti kvasinom, pogotovo ako ima i kumpira, jer vrućina ubije kvasinu, a kvasina povrće.

Onda odozgora i luk usitnjeni, s visine oko 40 cm, pazeći pri tome da se ne lipi za prste jer se onda neravnomjerno rasporedi. Drugi veliki gušt – pura i brudet. Ovo je moj dragi ćaća Vinko volija, bilo mu je jedna od top 10 spiza.

Ja sam stavija vako, iako se može i na druge načine: iskriža jednu kapulu, 3 češnja luka, mali strukić petrusimena, dec pasiranih pomidora, soli prstohvata 2 po kapuli, malo papra i ono bez čega zadnje vrime ne kuvam skoro ništa – moje usitnjene domaće ljute papričice. Ali malo.

Srdelica sam stavija 4 šake. Sve sam žutija, ribu stavija zadnjih 15 minuta i dolija 2 žlice kvasine s Danila. Lipe one, od crnoga grožđa. Naravno, sve začine stavljate po vlastitom ukusu.

Pura se skuvala kupovna, iako smo rekli da Preodački mlin čeka domaću kuruzu. O kvasini i šibenskom brudetu biti će još riječi, pa makar se neki i naljutili.

Ovu deliciju svakako provajte. I uživajte.

Dobar vam tek...

Željko Krnčević