ZEMLJA GURMANIJA Palamide, kozice i pura (palenta)

I opet enti kišu. Sad kad ne triba. A pitam je di je bila ovo lito kad je tribala padati. Ali, triba i u tome naći onu bolju stranu. I uživati u zagrljaju (barem) dijela obitelji. I kuvati i zezati se, voliti i biti voljen. Sinoć opet kod mog dragog Petra i malog Bogdanovića (sačuva mi je kokotića), iz njedara dragog nam Sokola, uzeja iz našega lipoga kulfa (otvoreno more) klasičnu lipotu dubina Mare Adriaticuma – kokotića, malo triljica (to ćemo sutra), pa lipih sridnjih kozica i mola.

Mole su „satrali“ prije neg sam ja doša. Onda me jutros zva i moj Serđo, da ima palamidice.

Foto: Željko Krnčević

I u tom momentu sam vidija današnji meni koji sam i napravija. U Žaboriću di nisam davno kuva, ali snaša sam se. Pa smo onda znači ovako: kozice na jednu vrstu buzarice, bez prezle – zažutija kapulu, prid kraj njezinog žućenja luk, pa pomidore iz važa i to one lipe male cherry, pa doda mrvu vina, naravski, sol na kapulu, a papar u po kuvanja.

Foto: Željko Krnčević

Stavija i tri fetice one moje Napolitane domaćeg uzgoja, bez špica. Stavija više od kil kozica. E da, prije toga sam nadoda žlicu i po meda i to livadnoga da ne bi bija prejak.

Foto: Željko Krnčević

Na laganu vatricu, s malim brojem brbulja, i ispalo izvrsno. Još sam kozice stavija i u juhu i u brudet i na gril tavu. Juhu sam skuva od glava i repa palamide uz dobro povrća i ulja i bome bilo lipo.

Foto: Željko Krnčević

Palamide sam izriza na fete, jedan dio na gril tavu (posolija i maza lagano maslinovim uljem – za konzumiranje preporučam posuti nekoliko kapi limuna), a drugi na brudet, isto na fete. Iša sam na onaj način da sam lagano užutija kapulu, pa pomidore iz konzervatorija Cirio, luk, petrusimen pri kraju, poslaga fete palamidice, stavija 3 žlice kvasine prave domaće sa Danila. I naravski, moje Napolitane tri fetice s 5 špica.

Foto: Željko Krnčević

Uz to pura i guštanje u onome najvridnijem na cilome svitu pa i šire – Obitelji. Sve ovo lipo od dvi palamide i kil i po kozica.

Foto: Željko Krnčević

A sutra je novi dan. U SLAST svitu moj dobri!

Željko Krnčević