ZEMLJA GURMANIJA Muzgavac, prč, hez

Evo nekoliko riječi o deliciji (za mene) s mog dragog Sokola i Njegove Gurmanosti Petra. Uz one kamenjarkice i moliće utepija ja i tri muzgavčića i već sam ima plan kako ih napraviti. Ka' u lipim žaboričkim danima i noćima. Onda sam mislija da je muzgavac muzgavac. Ali, sad svako malo susretneš u bližoj ili daljnjoj blizini kojega muzgavca ili pače muzgavčicu. I to bale da ga bale...

Znači, priču o onim pravim, morskim muzgavcima iliti prčevima iliti hezovima ostavljamo za neki drugi put. A danas evo samo receptića za ovu deliciju u kojoj smo uživali i Mara i Vice i ja. Od tri heza i tri kumpira lipo se najilo nas troje. I fetu kruva, iako nije preporučeno.

Foto: Željko Krnčević

Znači: tri muzgavca, crvena kapula (više mi se sviđa za ovu vrstu spize), 1 list lovora, maslinovo ulje po vlastitom nahođenju, (ali pazite da ga nema previše jer se mora sve sljubiti), 3 češnja luka, 3 sridnja krumpira, 2 mrkvice, 7 kapara, 1 dcl prošeka šibenske Vinarije, petrusimena i 1 dcl pasiranih pomidora.

Uz to ove crvene Peter chilly, papra u boji i krupne soli. Muzgavce sam isika na male komadiće. Kapulu isika, na maslinovom ulju zažutija je nježno, na laganoj vatrici. Mrkvu iskriža na sitne komadiće, doda luk i list lovora kojega sam izvadija prije nego šta sam stavija muzgavčiće.

Nakon toga pomidore, pustija da krčka i onda malo prošeka. Pustija par minuta pa doda muzgavce, papričicu i prstohvat petrusimena. Dobro sam sve skupa miša, pa nadoda prošeka još malo.

Foto: Željko Krnčević

Kad se sve lipo sljubilo nalija 2 dcl vode vruće (nisam ima nikakvog temeljca), pa onda opet još malo prošeka i pustija na laganu vatru.

Ostalo je priko noći do ručka, pa sam kad sam se napunija energije na Bribiru, iskriža tri krumpira, opra ih i uvalija u tečicu. Lagano ih miša desetak minuta na laganoj vatrici i dolija malo vode.

Tako se lagano krčkalo jedno dvajst minuta. Doda još mrvu soli krupne Stonske i prstohvat petrusimena i to je to. Delicija kako je moderno reći par excellence.

Foto: Željko Krnčević

Virujte mi, naši su prči vridni truda...

Željko Krnčević