ZEMLJA GURMANIJA Mol i kupus - Tisuću metara visinske razlike

Mol, magarčić,  murluc, oslić, tovar, ugota - svakako ga u nas zovu. Mnogi moji dragi Šibenčani ga i nisu baš ljubili. Sićam se kad sam bija mali. Nije bija neka riba na cijeni. Ne znam zašto. Tako su i mene odredili do nekog vrimena kad sam otkrija njegovu lipotu.

Lipo, bilo, podatno meso bez puno drača (kostiju). Najdraži mi je frigan, i to onaj sridnji, između malog i većeg sridnjeg.

Lipi su i lešo, a i juhica baš liječi. Kumpir s lukom, paprom, krupnom soli i malo limuna, njam.

Foto: Željko Krnčević

I tako sam ovaj Sokolov ulov sljubio s Lucinim preodačkim kupusom, ninskom krupnom solju i lukom iz Polače kninske. Znači, visinska razlika između mola i kupusa je ravnih ijadu metara

Ali, sljubilo se brate samo tako. I ukusom i mirisom i dostatnošću, uz onaj eliksir od maslinovog ulja.

Hvala Ti More, hvala Ti Planino.

Željko Krnčević