ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Sve usitno, ali bitno da je friško!

Znači, trilje (iliti barbuni i teke zelja s OPG-a Kronja u četvrtak za večericu. Krupna sol i papar u zrnu po zelju s maslinovim ujem Dobrodolačkim. Pa onda popodne uživancija kuharsko – kušaćka. Došla i Mara, a višoj srednjoj klasi poslali. Znači, brudet – čače, kokotić, škrpinica, švoj, kozice dvitri.

Radija sam kako mi došla inspiracija. Zažutija dvi kapule rizane na tanke fete, mrkvu, luk i petrusimen, pa pomidorice iz konzervatorija, pa kad se to sve sljubilo, doda kiselog motara i kapara šta mi je da Vlado Kužina ubranih lani na jednom od otoka (ne smin otkrit poštu). Doda sam i par kapi ljute paprike. Onda se to još malo šufigavalo pa doda ribu, vinoi pri kraju teke kvasine iz Ridera.

Tukli smo s ovim na lipu poludomaću puru kupljenu u Maleša. Škampe – klasika – Na uju kapula, pa isto luk i petrusimen, pa pomidore i prezla. Podlija vodom i pustija 10 minuta uz mišanje da se lagano prožme. Doda škampe i 3 dcl vina i kuvalo još jedno 23,5 minuta. Tribljenje, ćućanje glava, ranjavanje usnica i uživanje u ovoj deliciji slijedilo je nakon toga. Onda škampići i kozice na maništru.

Ovako – sinoć smo izvadili repove od kozica i ostavili glave. Danas sam glave skuva skupa s kapulom, mrkvom, lukom, petrusimenom i 4 kapi čilija. Lipo sam štapnim mikserom izmiksa (eto, moramo se i u Gurmaniji koji put pripomoći modernom tehnologijom. Onda sam opet na kapuli, luku i petrusimenu i pomidorama koje sam pustija da se prožmu, malo proša kozice i škampe i nadoda otog šuga od kozica. Bacija na to maništru skoro kuvanu i – ma izvrsno. Simfonija, virujte mi.

A za večericu bacija teke repića od kozica na grilić tavicu. Tek toliko jer ne valja gladan ić u postelju.

I tako, hvala Sokolu šta je sve ovo lipo ulovija i bakici mojoj Zdenki koja me naučila kuvati i uživati u sasvim običnoj spizi.

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Švoj i špinjača
ŠKAMPI S GRADELA Jednostavni domaći recepti
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Sarđele na primorski način