ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Napravite vlastiti mediteranski sirni namaz

U stvari, šta čovik iđe stariji, puno toga mu se u životu minja. Nešto nagore, a bar štogod nabolje. Znate ono kad se kaže – e, da mi je sada dati mladost i ovu pamet, ali ima i one – neće ga pitat starost di mu je bila mladost… E, pa svak se može u tome negdi naći. U ponekoj epizodi ili epizodici svog života. Ali, nećemo ode o tome jerbo bi svašta moglo izać na vidilo. Sve je to davno već opisano i u romanima i filmovima i pismama. Davno je Đole napisa svoga Pivca i stija se poneke Olivere.

A kako u svemu, tako i u spizi. Dođe tako čovik u neke godinice kad mu malo za sriću triba. Kad se nauči naći radost života u nekim malim stvarima. Naravno, kad mu je većina toga sređena po njegovoj miri, ali i po njegovom usudu, zavisno od toga šta mu je mira. Zavisno od toga jel ga mater rodila a ćaća napravija da ima noliku kuvertu s kojom se može cili pokrit. I onda u tim nekim godinicama sritan si uspjehom svojih najbližih i svojih suradnika, i svojim, naravno. I dalje se trudiš biti Čovik.

Foto: Željko Krnčević

Enti šta sam se da u filozofiranje. Štaš, godine. A tija sam samo reći kako je uz ovo napisano i uz naslijeđene gušte u radu nekog benignog dišpeta, srića u malim stvarima. Recimo ono, šta se tiče naše Gurmanije, kada te teta doktorica „baci“ na dijeticu, a ti uvik nastojiš naći neku bužu u zakonu.

Da bi privarija koga? A sebe. Tako se jedan moj prijatelj davno ostavlja duvana. A pušija je ka i ja, u stvari ćimbušija i do 4 škatule. I onda bi on posla ženu po kikirikije i grickalice u dućan, a on bi se sakrija sam od sebe u zahod i poćimbušija 5 komada na brzihen. Volija bi da ovo pročita.

Foto: Željko Krnčević

E, i onda ta dijetica. A kakoš je se skroz držat u blagdanskim danima. Nemoš. Onda sam ja lipo izmislija dva (polu)zdrava namaza i umjereni obročić za oproštaj od proteklih blagdana. Mogu odsad kuvat, ali nek drugi nek’ papaju.

Tako sam nekidan napravija dvi vrste sirnog namaza – u oba dva je svježi sir i sir iz jednog robnog centra, a zove se Adriatikum. Izvrstan je mogu vam reći. A i svježi je dobar, iz jednog drugog robnog centra, a nije ni skup. Manje od trijest kuna kil. Onda sam tu doda još biloga luka (još uvik ima) Putičanjskog i crvene aleva slake paprike mlivene.

Drugi sam napravija s istim sirevima, doda sitno nasickane slane inćune, sitno nasickane kapare i teke luka. Soli sam stavija samo teke, one krupne i mrvu bibera iliti papra. I lipo dobro izmišaš i namažeš na kruv, i ideš.

Foto: Željko Krnčević

A ovo drugo, za oproštaj od blagdanskog gurmanluka: bunceka šta je ostalo od nekidan (ka u Tome G.), kobasica šta smo ih radili u Matka, a po receptu mađioničara od kobasica Sine, kapulice ljute rađene u Planini i sira iz Birnja koji 7 jezika govori. Koga zanima, nek me pita kontakt. Uzeja sam dva, pa ću jednog još malo prosušiti i onda u ulje. Jedan komad, a ima oko kil i deset deka dođe 50 kunica. A izvrstan je.

I eto, mislim da se ne teta doktorica ne bi puno ljutila jer osim ono teke bunceka i inćuna sve je drugo dijetalno. E da, kanija sam u namaze ulja maslinovog i to onog vrhunskog (a kakvo će biti iz Dobrog Doca nego vrhunsko).

Foto: Željko Krnčević

Eto, ajmo se još sutra teke odmorit, štogod spremit pa prošetat, a onda u ponediljka punom parom u nove radne pobjede. Neka nam svima bude zdrava ova 2021. godina. Jer vidit ćete, šta ste stariji, sve manje vam za sriću triba…

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

PROČITAJTE JOŠ:

GURMANLUKOM PROTIV KORONE Sokol ulovija lignju