ZEMLJA GURMANIJA Čekajući primaliće

Je ovo vrime brzo prolazi, nemoš virovat. Šta ima da smo tribili bob i spremili ga malo u škrinju za jesen i zimu. Kad evo već veljača, mačke se tiraju ka i cile godine, a triba polako čistit škrinju za novu sezonu. A ostalo i malo gnjata od Božića i Novih godina. Pa diš lipše nego boba i manistre u čast nadolazećeg primalića.

Slavilo ga se još u neolitiku, a možda i prije.  Puno jedna lipa spiza ovaj bob o kojem smo već pisali. Rado viđen gost u Gurmaniji. A u stvari, ne znam jesam li kad napisa (za one koji ne znaju), kako se kuva bob i maništra.

Foto: Željko Krnčević

Dakle, u današnjem slučaju gnjat skuvamo u dvi vode. Prvu bacimo, tj. prolijemo, jer ako je bacimo, poštricat će nas. Od druge malo ostavimo, a gnjat pustimo da se lipo raskuva.

Bob stavimo u čistu vodu, dodamo pešt (sitno rezana panceta i luk bijeli), sol ne dodajite prije nego kušate pri kraju. E da, stavija sam i komadić Obljajske pancete. Evo su već kod Milene i nove gotove. Malo papra i ja sam stavija šuga od pomidora i lipe crvene papričice samlivene i to one Napolitane jer je penis chilli jak za današnje jedače.

Foto: Željko Krnčević

Onda se lipo kuva i dodaju se šubijoti (to je vrsta pašte – manistre iliti tjestenine). To je uobičajena vrsta kad je bob glavni glumac u loncu ili teči. Vodu u kojoj se gnjat kuva (onu drugu) dodajte samo ako treba. Svakako provati prije te akcije.

Gnjat raskomadajte na manje komade. Ostavite i raskuhanu kožu, jer tko voli, to je super. I kad je sve to gotovo, ostaje vam samo – pojesti

Dobar tek i još malo pa primaliće…

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Kako je kaštradina spasila Veneciju
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zelena menestra