ŽELJKO MARUŠIĆ O OBIJESNOJ JURNJAVI ‘NEVEROM’ KOD DUBROVNIKA: Ovo je prometni terorizam!

Video snimak objavljen na društvenoj  mreži Reddit i na Youtubeu kojim je nepoznati vozač u srijedu zabilježio jurnjavu automobilom Rimac Nevera državnom cestom D8 kod Dubrovnika brzinom većom od 230 kilometara na sat dobit će epilog na sudu, a na vožnju se osvrnuo i prometni stručnjak i sudski vještak za prometne nesreće Željko Marušić.

Podsjetimo, dubrovačka policija je potvrdila da će protiv vozača nadležnom Općinskom sudu u Dubrovniku podnijeti optužni prijedlog sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, te da testna vožnja Nevere takvom brzinom Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj nije bila prijavljena.

Foto: Youtube/Screenshot

Obijesnu vožnju vozača, koji je u nedavno predstavljeni električni bolid sjeo u odori tvrtke Rimac Automobili, Željko Marušić je za Autoportal.hr prokomentirao riječima kako je ovakva vožnja “prometni terorizam”.

– Što bi se  dogodilo da je 2,2 tonski električni bolid – a sve se odvijalo na cesti s razmjerno intenzivnim dvosmjernim prometom – izgubio kontrolu? Na toj cesti ima mopedista, biciklista, pješaka…, koji ne bi čuli, a teško i vidjeli zahuktali, a tihi električni bolid…- podsjetio je Marušić.

– Vožnja takvim automobilom brzinom do 232 km/h, na Jadranskoj magistrali, gdje je pogibeljni gubitak kontrole mogla izazvati i manja neravnina kolnika, pogažene su sve norme cestovnog prometa i prometne sigurnosti, a naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama, i Kazneni zakon, članak 226., koji definira ‘obijesnu vožnju’, ismijali i učinili anakronim.

Riječ je o prometnom terorizmu, kaznenom dijelu ubojstva u pokušaju, u cestovnom prometu. Zbog toga bi policija trebala uhititi dotičnog vozača, a vozilo, koje je u toj situaciji pretvoreno u oružje za ubijanje, zaplijeniti – kategoričan je Marušić.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Vozio Rimčevu Neveru po magistrali 232 km/h i zaradio optužni prijedlog!