Željeznica kao budućnost Istre - Butković: "Njezinom izgradnjom obilježit ćemo sljedećih 10 godina u cijeloj Hrvatskoj"

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je ovog petka u pratnji gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i predstavnika Hrvatskih cesta, u Puli obišao gradilište projekta izvanrednog održavanja DC400, odnosno radove u Tršćanskoj ulici te je sudjelovao na konferenciji „Željeznica u Istri - nositelj integracije i zelenog razvoja”.

- Drago mi je da sam danas ovdje u Istri, gdje smo u posljednje vrijeme svjedočili realizaciji brojnih infrastrukturalnih projekata, poglavito u prometnoj infrastrukturi - rekao je ministar Butković.

Važna je ova konferencija, kaže Butković, jer je izgradnja i modernizacija željezničke infrastrukture nešto što će obilježiti sljedećih desetak godina u cijeloj Hrvatskoj, prenosi IstraIN.

Hrvatska nije mogla u isto vrijeme graditi autoceste, zračne luke, pomorske luke i željeznicu. Najviše ćemo u sljedeće vrijeme uz pomoć EU fondova, udružit ćemo sve snage u obnovu željezničke infrastrukture, a preduvjeti za to su već učinjeni", kaže Butković.

Bez obzira na političke opcije, kaže ministar, i u Europskom parlamentu "svi smo se ukrcali u isti vlak".

Dodao je i kako je važno da Hrvatska iskoristi svoj geopolitički i geostrateški položaj te nastavi razvijati svoje luke.

Željeznica je budućnost koju treba iskoristiti!

Istarski župan Boris Miletić, komentirao je kako željeznica predstavlja nešto što je budućnost za Istru.

- Meni je doista drago što smo održali ovu konferenciju koja je jako bitna za našu županiju. Priča o željeznici je počela 2013. godine, kada su je pokrenuli Renato Krulčić, Giovanni Sponza i Tullio Demetlika. Međutim, tada nismo imali ove mogućnosti koji se odnose, dakle, na financiranje izvora sredstava.

Dakle, Istra ostvaraje preko trećinu turističkog prometa u Republici Hrvatskoj, a ako znamo da je turizam otprilike 20% BDP, onda samo Istra doprinose negdje oko 6,6 do 7 posto BDP-a. Mijenjaju se oblici transporta, a mi smo pretežito auto desinacija. Ukoliko želimo razmišljati o klimatskim promjenama, dakle, o ispustu CO2 u atmosferu, onda sigurno željeznica predstavlja nešto što je budućnost i to trebamo iskoristiti - poručio je Miletić.

2050. je puno bliža nego 1990!

Na konferenciji se obratio i europarlametarac Valter Flego, koji je istaknuo važnost ovakvih suradnji.

- Mislim da je ovo jedan sjajan primjer suradnje i činjenice da zajedno možemo napraviti enormne pomake.

Ono što ja uvijek volim reći, 2050. je puno bliža nego 1990. i mislim da je stvarno došlo vrijeme da se tako počnemo i ponašati te da prioritete koje imamo uz pomoć europskih sredstava možemo realizirati - poručio je Flego.

I.N.