ŽELINA KUŽINA Strijelko s povrćem iz škrovade

Strijelko (skakuša) je riba grabežljivica koju sve češće imamo u ponudi na peškarijama. Doselila se iz južnog Sredozemlja, udomaćila u našem Jadranu. Čini pravi pomor među nama poznatim vrstama kao što su lubini, cipli, salpe… Nema ozbiljnijeg prirodnog neprijatelja, pa je njena brojnost sve veća.

Meso joj je ukusno, ali u okusu se osjeća neka neukroćenost, divljina… Mene podsjeća na meso barakude (škarama) ili lice. Takve ribe najviše volim pripremati isfetane na gradelama ili u škrovadi, na način koji vam nudim u nastavku.

Sastojci:

– strijelko; 1,5-2 kg

– krumpir; 1,2 kg

– kapula srednje veličine; 3 komada – umjesto kapule može 1 veći poriluk

– mrkva veća; 2 komada

– tikvica: 1 komad

– češnjak; 5-6 česna – očišćeni i zdrobljeni

– sušene rajčice; 10-ak komada – u sezoni svježih rajčica obvezno idu svježe

– masline; 10-ak komada

– limun; 1 komad

– začinsko bilje: lovorov list, ružmarin, sušeni bosiljak

– bijelo vino; 1 dcl,

– maslinovo ulje; 1-1,5 dcl,

– sol i papar

Foto: Željko Višić

Priprema:

Krumpir, kapulu i rajčice narežite na manje komade, mrkvu, tikvicu, masline, limun na kolutove, sve začinite, dodajte začinsko bilje i češnjak. Sve promiješano postavite na dno posude za pečenje, a preko svega očišćenu i posebno začinjenu ribu.

Sve zajedno prelijte maslinovim uljem i pokrijte aluminijskom folijom. U slučaju kad je riba na povrću, ona će se pod folijom kuhati u vlastitoj pari.

Pecite u pećnici na temperaturi od oko 180°C. Dužina pećenja isključivo ovisi debljini narezanih krumpira. Nakon 35-45 minuta skinite foliju, preko povrća ulijte bijelo vino i pecite još 15-ak minuta dok riba ne poprimi lijepu boju, a alkohol iz vina ne ispari.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Prilikom pečenja najbolje je koristiti vatrostalnu ili keramičku posudu koja je ujedno i servirna zdjela (kao na slikama).

Preporučam da sam kuhar ili netko drugi, dovoljno iskusan, rasplati ribu na povrću, kako bi svatko mogao izabrati ono što želi od ribe i priloga.

Napomena: ne zaboravite upotrebljavati čaše za vino!

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić