ŽELINA KUŽINA Salata od dimljenih dagnji, lososa i tune

Zamislite se u situaciji da vam predvečer prijatelji najave dolazak na čašicu razgovora, a svjesni ste da miritaju da im pripremite i lagani zalogajčić.

Razmišljate, što i kako? Pa da! Salata s plodovima mora je primjereno rješenje.

Lagano, brzo, efektno i ukusno …

Sve prethodno pretpostavlja da u smočnici ili frižideru imate nekakve rezerve u smislu konzerviranih prerađevina, npr.: fažol, slanutak, dimljeni losos, dimljene dagnje, tunu, inćune, kapare, … i sl.

Sastojci:

– krumpir; 0,5 kg

– fažol crveni; 0,4 kg (manja konzerva)

– dimljene dagnje; 0,20 kg (manja konzerva)

– dimljeni losos; 0,15-0,20 kg (manje vakumirano pakiranje)

– tuna u komadima; 0,20 kg (manja konzerva)

– maslinovo ulje; 1,5 dcl,

– sok od limuna; 1-2 žlice (ako nemate limuna može i domaća, ne prejaka kvasina)

– kapula crvena; tanko narezana na polumjesece

– češnjak; 2 režnja sitno nasjeckana

– peršin; 1/4 vezice sitno nasjeckane

– sol i papar

Priprema:

Krumpir odmah staviti kuhati u lagano posoljenu vodu. Važno ga je da dobro skuhati, što ćete provjeriti čačkalicom. Ako čačkalica prodire bez većeg otpora napravili ste pravi posao. Kad se krumpir malo ohladi očistite ga od kore i narežite na ploške debele do 0,5 cm.

Dok se krumpir kuha pripremiti sve ostalo: kapulu nasjeći na tanke polumjesece, češnjak i peršin sitno nasjeckati, iscijediti limun, fažol ocijediti, dimljene dagnje i tunu dobro ocijediti od soka iz konzerve (osim ako su bile u maslinovu ulju, ali … bolje je neko domaće ulje), losos natrgati ili narezati na manje fete …

Vrlo je važno krumpir staviti u salatnu zdjelu dok je još topao. Slijedi: kapula, fažol, češnjak, peršin, papar, ulje i limunov sok. Sve lagano promiješati tako da topli krumpir odmah prožme sve dodane okuse. Zatim dodajte glavne sastojke salate: dagnje, tunu i losos, nježno promiješate, kušajte i provjerite sve okuse …

Gosti slobodno mogu na vaša vrata.

Kod ove salate neki se sastojci slobodno mogu izostaviti ili zamijeniti drugima. Npr. umjesto fažola može se staviti slanutak ili leća, umjesto krumpira skuhana tjestenina, kombinirati konzervirane artičoke, kapare ili motar, crne masline, dimljeni fileti lubina, orade ili pastrve, umjesto limuna svijetli balzamični ocat …

Izbor je vaš, a moguće kreacije nesagledive!

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić