ŽELINA KUŽINA Pašteta od kozica

Kozice su najprisutnija vrsta rakova na peškarijama. I jedna od jeftinijih, prigodnih svačijem džepu. Ima ih puno vrsta, velika večina su jestive. Gurmani bi rekli da imaju vrlo specifičan miris i okus, te da su zahvalne i podatne za pripremu velikog broja različitih i zanimljivih jela. Pa, zašto ne isprobati izradu paštete. Jednostavno i efektno.

Sastojci:

– očišćeni repovi kozica; 0,50 kg)

– maslinovo ulje; 1 dcl

– maslac; 5 dkg

– kremasti sir; 5 dkg

– peršin; 1/4 vezice

– kapare; 1 žličica

– papar; svježe mljeveni

– sol

Priprema kozica

Priprema paštete počinje čišćenjem repova. Priznajem da mi to nije najdraži kuhinjski posao, ali … Najčešće, kupljene friške kozice kući donesem nakon posla, a čistim ih zajedno sa suprugom, nakon ručka uz čašicu vina. Tako se razbije dosada, usput čuješ ima li išta novoga u selu.

Čiste se jednostanim odvajanjem repa od tijela s nožicama i glavom, te završnim odvajanjem ljuski repa od mesa. Nije komplicirano, ali nije baš nešto primamljivo. Važno je napomenuti kako iz stražnjeg dijela ogoljenog repa kozice treba odstraniti i crijevo crne boje.

Sva tijela i ljuske naknadno prokuham u vodi jer se time nakon procjeđivanja dobije fantastičan temeljac za neke druge recepte. Najčeće u tom temeljcu kuhamo tjesteninu, rižu ili orzo koji su glavni sastojci sličnih jela od kozica.

Najjednostavnija je varijanta kupiti već očišćene repove, svježe ili smrznute, pakirane u vrečicama od pola kilograma. Ali, budite uvjereni da kozice koje se čiste za takvu prodaju nisu baš najsvježije, tj. odavno su ulovljene. Bolje je biti sam svoj majstor.

Photo: Željko Višić

Priprema jela:

Na malo maslinovog ulja u tavi kratko prepržite očišćene repove kozica, otprilike do dvije minute. Za to kratko vrijeme repovi će početi dobivati blago ružičastu boju, a vi ćete uroniti u oblak mirisa. Maknite tavu s vatre, neka se kozice malo ohlade.

U mikseru (blenderu) miješajte sve sastojke iz recepta do željene gustoće. Solite oprezno, a paprite po svom guštu.

Napominjem da predložene količine sastojaka možete mijenjati, ali samo iskustvom ćete doći do svojih idealnih omjera.

Serviranje:

Ohlađenu paštetu servirajte u zdjelu, po vrhu pospite nešto prženih repova ili cijelih prženih kozica. Na roštilju, tavi ili u škrovadi zapecite fete kruha, servirajte ih do paštete, i prepustite se degustaciji. Topli, hrskavi kruh i hladna, ukusna pašteta … mljac.

Paštetu možete i finije izraditi s nešto više maslaca. Takva je idealna da je serviramo u kuglicama uz pomoć žlice za sladoled.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić