ŽELINA KUŽINA Morski pauk s povrćem u škartocu

Morski pauk (lat. Trachinus draco) najotrovnija je riba Jadranskog mora. Kad nas najrasprostranjeniji pauk bijelac može narasti do 40 cm dužine i čak do 1,5 kg težine. Tijelo mu je izduženo, u boku stisnuto. Bijelac je ružičastosive boje, koso izbrazdan crnim, modrikastim, te niže i žutim šarama. Donja čeljust mu je duža od gornje. Na škržnom poklopcu ima dugu otrovnu bodlju okrenutu prema repu.

Željko Višić

Otrov koji djeluje na živčani i krvožilni sustav čovjeka smješten je, osim u bodlji škržnog poklopca i na bodljama prve leđne peraje. Nakon uboda najprije se javi jaka bol koja može dosta dugo trajati, poslije čega može uslijediti nesvjestica, povraćanje, lupanje srca i visoka temperatura, te razni drugi simptomi poremećaja organizma. Intenzitet tegoba ovisi o snazi organizma ubodene osobe i o veličini samog pauka.

Bijelac se pomoću peraja zakopava u pijesak tako da mu vire samo oči i prva leđna peraja i nepomičan čeka da mu priđe plijen, nakon čega brzim trzajem napada. Vrlo je proždrljiv, a najčešče se hrani malim organizmima koji se kreću pri morskom dnu, kao što su sitne ribe, rakovi i mekušci.

Sastojci:

– morski pauk; 1,5 kg (4 komada)

– krumpir; 4 srednje velika,

– mrkva; 3 srednje velike

– kapula (ili poriluk); 1 velika

– korijen peršina; 1 manji komad

– tikvica; 1 srednje veličine

– sušena rajčica; 10 polovica

– češnjak; pola glavice

– chery rajčica; 8 komada

– kapare; 2 jušne žlice

– masline bez koštica; 8 komada

– limun; 1 komad

– maslinovo ulje; 2,5 dcl,

– bijelo vino ili prošek; 0,5 dcl

– peršin; pola vezice

– sušeni bosiljak; 1 prstohvat

– papar; svježe mljeveni

– sol

Foto: Željko Višić

Priprema namirnica

Pauk se treba čistiti vrlo oprezno. Prigodnim kuharskom alatom ili nožicama najprije mu odstranite obje bodlje s vrhova škržnih poklopaca i bodlje prve leđne peraje. Zatim, sastružite vrlo sitne ljuske s bokova ribe, odstranite škrge i iznutrice, isperite ga i ocijedite. Pauka filetirajte oštrim nožem tako da ga zarežete na leđnom dijelu kod glave, pa uz srednju kost prema repu. Drugi filet možete početi rezati od repa, uz kost prema glavi. S fileta odstranite ostatke peraja i trbušnih kostiju.

Važna napomena: glava i ostaci srednje kosti s repom ni slučajno se ne bacaju, obvezno se koriste za pripremu vrhunske riblje juhe.

Krumpir se kuha u kori, u posoljenoj vodi. Oguli se i reže na fete debljine 0,5-0,8 cm. Nikako ne smije biti prekuhan, jer će se nastaviti njegova termička obrada.

Mrkva, kapula, korijen peršina i sušena rajčica se režu na prutiće (julienne) dužine oko 5 cm. Navedeno povrće je odabrano da svojim raznolikim bojama i vizualno obogati naš osjet.

U tavu (wok je najbolji) na zagrijano maslinovo ulje ubaci se nasjeckano povrće te uz nježno miješanje i okretanje prži nekoliko minuta. Za to vrijeme dodajete češnjak nasjeckan na listiće, grublje nasjeckani peršin, prstohvat sušenog bosiljka, paprite i solite. Dolijete vino ili prošek i obrađujete još oko 5 minuta.

Kad je sve gotovo dodaje se na prutiće nasjeckana neoguljena tikvica.

Foto: Željko Višić

Završna priprema jela

Na već gotovi rezani komad papira za pečenje po sredini nakapajte maslinovo ulje, na njega (u dužini fileta ribe) poslažite 4-5 feta krumpira. Preko krumpira rasporedite prženo povrće, dodajte kapare, na ploške rezane masline i chery rajčice. Preko svega nježno postavite filete pauka, po svemu plošku limuna, žlicom s dna tave prelijte malo šuga od prženja povrća, te još nakapajte maslinovog ulja.

Papir za pečenje s dvije strane prebacite preko svega, a krajeve zarolajte i stegnite poput bombona. Tako će nastati duguljasti škartoc.

Škartoce na limu za pečenje ili u nekoj drugoj prikladnoj zdjeli pecite u već zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta.

Serviranje

Svaki škartoc prebacite na plitki tanjur, ostavite da „odmori“ 5 minuta.

Neka svatko odmotava svoje jelo i uživa u specifičnim mirisima pauka, povrća i začina koji nadiru iz tek otvorenog škartoca.

Jede se izravno iz njega što konzumaciju čini dodatno zanimljivom.

Dobar tek Vam želi Žele!