ŽELINA KUŽINA Mol (oslić) iz škrovade

Mol (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive: oslić, magarčić, magarcic, murluc, oslić, tovar, ugota.

Željko Višić

Ima izduženo tijelo s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Tijelo mu je prekriveno nježnim ljuskama. Boja mu varira, od dubine i područja gdje živi, a kreće se od svijetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Unutrašnjost usta i utrobe mu je crna.

Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina, a spolnu zrelost dobiva u četvrtoj ili petoj godini života.

Meso je bijelo, izvrsna okusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporuča u ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svjež (cijeli), filetiran i paniran.

Foto: Željko Višić

Sastojci:

– svježi mol; 1,5-2 kg (po mogućnosti 4 cijela komada)

– krumpir; 1 kg

– kapula crvena; 1 komad srednje veličine

– češnjak; 5-6 česna – očišćen, sitno nasjeckan

– rajčice; 4 komada

– kapare; 2 žlice

– limun; 1 komad

– začinsko bilje: peršin (1/4 vezice), ružmarin (1 grančica), bosiljak (10 listića)

– bijelo vino; 1 dcl,

– maslinovo ulje; 1-1,5 dcl,

– sol i papar

Priprema, mariniranje i pečenje mola:

Molima očistite škrge i utrobu, odstranite crnu gorku opnu iz trbušne šupljine  … isperite ih, ocijedite, te posušite prigodnom krpom ili papirnatim salvetama.

Tako pripremljenu ribu posolite i poredajte u škrovadu ili neku drugu posudu za pečenje.

Marinada se sastoji od maslinova ulja, soka od limuna, nasjeckanog peršina i češnjaka, listića ružmarina odvojenih od grančice, te svježe mljevenog papra.

Dobru polovinu izmješane marinade prelijte preko mola u škrovadi, neka se mariniraju najmanje sat vremena. Marinirajte ih s obje strane, utrobu također.

Škrovadu s ribom prekrijte aluminijskom folijom pa sve pecite u pećnici na temperaturi od 200°C. Nakon 15-ak minuta skinite foliju, ulijte bijelo vino i pecite još 5 do 10 minuta dok riblja korica ne poprimi lijepu boju, a alkohol iz vina ne ispari.

Napominjem da dužina pečenja pod folijom ovisi o veličini ribe, … veća riba, duže pečenje.

Foto: Željko Višić

Priprema priloga:

Krumpire skuhajte u kori, pa ga nakon toga ogulite i narežite na ploške. Dodajte na listiće narezanu kapulu i kapare, prelijte preostalom marinadom i promiješajte. Naravno da bi najbolje bilo sve začiniti i promiješati dok su krumpiri još topli od kuhanja jer se tada svi sastojci bolje prožmu. Na kraju, prije samog serviranja dodajte narezane rajčice i nježno promiješajte kako one nebi izgubile svoj oblik.

Provjerite jel’ nedostaje soli, papra ili ulja, te pospite natrganim listićima svježeg bosiljka.

Serviranje:

Preporučam da sam kuhar posebno servira svaki tanjur ribe s prilogom. Ukoliko se radi o većim primjercima mola neka netko dovoljno iskusan ribu već u škrovadi rasplati i filetira kako se nebi raspala jer je poznato kako je mol riba izuzetno mekog i delikatnog mesa.

Napomena: ne zaboravite upotrijebiti čaše za vino! Da pitate mene, rekao bih za bijelo vino!

Dobar tek Vam želi Žele!