ŽELINA KUŽINA Komarča ili orada na lešo

Komarča je riba iz obitelji ljuskavki (Sparidae), Naziv te ribe nije jedinstven na Jadranu, a naši primorci koriste puno imena za nju: orada, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica i dr.

Osim u Jadranu može se loviti po čitavom Mediteranu i istočnom Atlantiku.

Zanimljivo je to da je komarča dvospolac. U prvom razdoblju spolne zrelosti je mužjak, a čim pređe težinu od 0,50 do 0,60 kg, pretvara se u ženku i tako ostaje do kraja života. Naraste do 60 cm u duljinu, a dostigne težinu čak do 10 kg.

Vrlo je cijenjena u gastronomiji jer joj je meso možda najukusnije od svih vrsta bijele ribe.

Komarča se uzgaja u uzgajalištima pa je dostupna na peškarijama i u trgovinama tijekom cijele godine.

Ali … pravi ljubitelji ribe lako prepoznaju fizičku i okusnu razliku između uzgojene i komarče divljakuše i uvijek se odlučuju za ovu zadnje spomenutu.

Međutim, valja biti pošten pa priznati da je uzgojena komarča u turističkoj sezoni, ali i zimi kad ribari rjeđe izlaze na more, zbog opće potražnje za kvalitetnom ribom, najčešće i najsvježija riba koju možete kupiti kad vam ona treba.

Sastojci:

– komarča; 1,2 – 1,5 kg (4 komada veličine od 0,30 do 0,40 kg)

– kapula; 1 kom srednje veličine

– mrkva; 2 kom srednje veličine

– rajčica; 1 kom srednje veličine

– peršin u vezici; ¼ vezice

– češnjak; 4-5 česna dlanom zgnječena

– kvasina;  0,3 dcl

– maslinovo ulje; 1 dcl,

– list lovora; 1 kom

– papar u zrnu; desetak zrna

– sol

– riža; 0,1 kg

Foto: Željko Višić

Priprema jela:

Posuda za kuhanje mora biti dovoljno široka, tako da sva riba bude raspoređena po dnu, nikako jedna preko druge.

Na maslinovu ulju malo prodinstajte narezanu kapulu i na kolutiće narezanu mrkvu. Kad sve uvene poslažite ribu, nadolijte toliko vode da riba bude prekrivena, ubacite zgnječeni češnjak; na četvrtine sječenu rajčicu, zrna papra, lovor, nekoliko grančica peršina, kvasinu i ulje, te posolite.

Kuhajte oko petnaestak minuta na srednjoj vatri, te još toliko na lagano .. Trajanje kuhanja ovisi o veličini komarči, ukoliko su veće, kuhanje se može malo i produljiti.

Ribu je inače lako prepoznati kad je gotova, … počnu se odvajati peraje od tijela ribe. Nikako je se ne smije prekuhati jer postane gnjecava, a njen izvorni okus nestane u dužem kuhanju.

Preporučujem posebno dobro skuhati nešto srednje velikih krumpira sječenih na polovice ili četvrtine. S njima se ovo jelo uvijek može upotpuniti. A ne mora …

Serviranje:

Ribu treba nježno vaditi kuhinjskim pomagalima za cijeđenje, poslagati je na pladanj za serviranje zajedno s krumpirima i mrkvom, posuti s malo sjeckanog peršina, zaliti uljem, po želji popapriti … nečim poklopiti, npr. alumijskom folijom, da se ne ohladi dok se ne pojede juha.

Temeljac u kojem se riba kuhala valja procijediti i dodati mu nekoliko žlica prethodno kuhane riže. Servirati u duboke tanjure i posuti s nešto sjeckanog peršina.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić