ŽELINA KUŽINA Jastog s tjesteninom

Jastog je najcjenjenija i najpoznatija vrsta raka na svijetu. Treba napomenuti da se pod tim pojmom u svijetu najčešće podrazumjeva hlap.

Međutim, jastog je, za razliku od hlapa, rak bez velikih kliješta i s prepoznatljivim dugim ticalima. Može narasti do 40-ak centimetara dužine i 5 kilograma težine. Prosječna težina u našem moru mu je oko 0,6 kg. Najbogatija staništa su na hridinastom dnu punom rupa, posebno oko Lastova, Palagruže, Brusnika, Jabuke i s vanjske strane Kornata.

Lovostaj na jastoga traje više od pola godine tako da ga mnogi ugostitelji zamrzavaju ili drže žive primjerke u vlastitim bazenima.

Sastojci za jastoga s tjesteninom:

– jastog; 1-1,2 kg (jedan ili dva manja, prosječna )
– tjestenina (vrsta po osobnom izboru i guštu); 0,40 kg
– kapula; 1 srednje veličine
– rajčice sjeckane; 0,80 kg
– maslinovo ulje; 1 dcl
– češnjak; 6-8 česna
– peršin; pola vezice
– prošek; 1/2 dcl
– kapari iz kvasine; dvije žlice
– bosiljak svježi; nekoliko listića
– sol i papar
– parmezan (ili neki drugi zreli sir) za ribanje

Očišćeni jastog / Foto: Željko Višić

Priprema jastoga:

Najbolje bi bilo skuhati jastoga (ili jastoge) dok su još živi. Međutim, može dobro proći i prethodno odmrznuti.

Jastoga stavljajte u uzavrelu vodu i kuhajte oko 20 minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga, izvadite ga, a kad se ohladi čistite na način da mu tijelo odvojite od repa, zatim kliještima ili jakim nožicama razrežite oklop na glavi, a na repu, uzdužno, s donje, slabije strane oklopa. Odvojeni očišćeni rep oštrim nožem narežite na kolutove širine 5 mm. Ukusno meso iz jastogovih nogu možete izvaditi samo uz korištenje kliješta i prigodnog pribora. Uz strpljiv rad na čišćenju može se iskoristiti značajan dio jastogova mesa.

Vodu u kojoj se jastog kuha ne smijete proliti. U njoj se naknadno kuha tjestenina.

Priprema jela:

Na maslinovu ulju dinstajte narezanu kapulu. Kad zažuti dodajte češnjak i 2/3 pripremljenog peršina. Intezivan miris češnjaka je znak da dodate sjeckane rajčice. Neka sve lagano kuha 30-ak minuta, naravno, uz povremeno miješanje. Solite i paprite po svome guštu. Na pola kuhanja dodajte prošek, ako ga nemate, može i 1 dcl dobrog vina.

Na samom kraju, na zadnjih 4-5 minuta dodajte narezani rep i sve ostale djeliće mesa očišćene glave, tijela i nogu jastoga.

Tjesteninu skuhajte „na zub“ prema uputstvu iz pakiranja i to u vodi koja je ostala od kuhanja jastoga. Procijedite je i servirajte u veliku servirnu zdjelu, dodajte pola skuhane šalše s jastogom, nježno promješajte, pospite preostalim peršinom, kaparama i ukrasite svježim bosiljkom.

Servirani jastog / Foto: Željko Višić

Serviranje:

Preporučujem de se jastog s tjesteninom iz servirne zdjele na tanjure vadi prema svojim vlastitim „gladnim očima“. Za to je napogodnija žlica za tjesteninu jer je vrlo bitno da neke vrste tjestenine budu na tanjuru u svojom punoj dužini.

Svatko neka dodatno pojačava (preljeva) svoju porciju preostalom šalšom s jastogom po svome izboru.

Na kraju se po jelu može naribati parmezana ili nekog drugog zrelog sira … u pitanju su ipak „secondi gusti“.

Dobar tek želi Vam Žele!

Željko Višić