ŽELINA KUŽINA Hobotnica s bobom (na gulaš)

Ovo je tipična marendaška spiza (na žlicu), koju nijedan gurman ne propušta. Može se kuhati u više različitih varijanti gustoće, ovisno o tome služimo li se radije žlicom ili vilicom. Ostale su mogućnosti ovog jela da se umjesto boba koristi slanutak, kombiniraju bob i slanutak, da se krumpir izostavi ili nadomjesti prigodnom tjesteninom.

Mogućnost da se hobotnica zamijeni sipom, te da se na kraju koristimo i sipinim crnilom odmah mi stvara „crne“ zazubice.

U svakom slučaju, uživajte i u samom pripremanju i kuhanju. To čovjeka izuzetno puni energijom, još više kada svi za stolom odaju počast jelu i kuharu …

Sastojci:

– hobotnica (po mogućnosti jadranska, odmrznuta); 1 – 1,5 kg

– kapula srednje veličine; 2-3 komada ,

– svježa rajčica; 2-3 komada (oguliti koru i nasjeckati); zimi koristim konzervirane sjeckane

– maslinovo ulje; 1 dcl,

– prošek (ako ga nemate može i bijelo vino); 1 dcl,

– riblji temeljac (ukoliko ga imate); 3/4 l

– češnjak; 2-3 česna,

– peršin; 1/4 vezice,

– bosiljak svježi; 2-3 listića sitno natrgati, ili bosiljak sušeni; 1 dobar prstohvat

– sol i papar,

– bob (može i smrznuti); 1/2 kg – nikada ga ne čistim od opne, tko voli nek’ izvoli

– krumpir srednje veličine; 2-3 komada

Priprema hobotnice:

Od velike se hobotnice može koristiti nekoliko krakova ili se koriste cijele manje. Preporuka je koristiti je odmrznutu. Krakove i i očišćenu glavu treba narezati na kolutiće ili komade veličine do 2 cm.

Photo: Željko Višić

Priprema jela:

Na zagrijano ulje staviti sitno nasjeckanu kapulu, kad se zažuti dodati sjeckani češnjak i pola predviđenog peršina. Kad zamiriše češnjak ubaciti hobotnicu i šufigavati (pirjati) je neko vrijeme … Doliti prošek ili vino, kad alkohol ispari, dodati rajčice i začine, te ribljeg temeljca prema potrebi. Kad hobotnica omekša dodati na ploške narezane krumpire i bob. Sve je gotovo kad krumpir bude skuhan prema vašem ukusu.

Pazite na sol, radije manje nego li više.

Teću s jelom postavite na stol, dolijte još malo maslinovog ulja, popaprite i pospite prstohvatom peršina, promješajte, poklopite … i neka tako odstoji 10ak minuta (ukoliko imate snage za to).

Nebi škodilo da na stolu bude malo naribanog tvrdog sira pa neka ga svatko posipa, ako voli i koliko voli.

Dobar tek Vam želi Žele!