3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Gof (Felun) na gradelama

ŽELINA KUŽINA Gof (Felun) na gradelama
Foto: Željko Višić

Gof (orhan) je riba grabljivica, snažnog izduženog tijela, srebrnkaste boje, sa sitnim ljuskama, koje imaju odsjaj svih duginih boja. Obitava u svim toplijim morima svijeta pa tako i u Jadranu, gdje najveći primjerci mogu doseći oko 50-ak kilograma.

Željko Višić

Mlade, manje gofove primorci još nazivaju feluni ili žuteji, jer su žućkastiji od odraslih primjeraka. Feluni najčešće žive u jatima i love zajedno, dok odrasli gofovi žive kao samci ili u manjim skupinama. Interesantno je da svoja usta gof uvijek drži otvorena, te u njima nema zuba već samo nazubljene čeljusti kojima hvata plijen i hranu.
Svrstan je u visokokvalitetnu ribu, meso mu ima visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti.

Sastojci:

– gof (felun) izrezan na fete; 1,2 – 1,5 kg,
– maslinovo ulje; 1 -1,5 dcl,
– začinsko bilje; 1 prstohvat
– sol i papar

Foto: Željko Višić

Priprema glavnog jela:

Gof iz ovog recepta je prvorazredni felun, težine preko 1 kilograma, ulovljen panulom (baš slučajno … na Palagruži).

Potrebno mu je očistiti škrge i utrobu, ljuske zanemarite jer su presitne. Treba isprati sukrvicu od čišćenja škrgi, ocijediti ga, dobro posušiti, najbolje papirnatim salvetama ili prigodnom krpom. Oštrim nožem odstranite glavu i rep, tijelo narežite na fete debljine 2 centimetra. Glavu i rep iskoristite za kuhanje riblje juhe koju možete poslužiti kao predjelo.

Fete gofa preporučujem bar nekoliko sati marinirati posoljene i popaprene u maslinovu ulju. Nije loše dodati i prstohvat sušenih ili svježih mediteranskih začina.
Ukoliko ribu marinirate za vrijeme ljetnih vrućina, držite je u frižideru. Prije pečenja neka riba odstoji na vanjskoj temperaturi bar pola sata.

Foto: Željko Višić

Vječna je tema da li se riba stavlja na hladne ili vruće gradele. Ja stavljam na hladne, uljem premazane gradele. Žar mora biti dobar, srednje jak.

Pravilo je da se riba treba što manje okretati, broj okreta povećava se veličinom ribe. Za fete iz ovog recepta predlažem samo jedno okretanje. Zato strpljenje kod okretanja, čekajte , nek’ se riba ispeče s donje strane, … prethodno provjerite jednu od feta.

Koliko ribi treba da bude pečena najbolje procjenjujte očima. Boja pečene ribe, obvezni otisak gradela, neka bude otprilike kao na slikama iz priloga. Riba ne smije ostati sirova, ne smijete je ni prepeći, odnosno, presušiti.

Nakon skidanja sa žara servirajte je na zajedničku servirnu platu, dodatno pouljite.
Neka svatko uzme komad koji mu se sviđa, naka sam dodaje začine, ulje … i priloge …

Foto: Željko Višić

Priprema priloga:

Za prilog ovom jelu predlažem salatu od kuhanog povrća iz juhe. Zato prilikom pripremanja riblje juhe stavite koji krumpir i mrkvu više, neće propasti. Kuhano povrće izrežite s malo mladoga luka i peršina, začinite uljem i kvasinom, … i veselite se …

Dobar tek Vam želi Žele!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.