ŽELINA KUŽINA Bruskete sa školjkama, kozicama ili škampima

Bruskete su kao stvorene za neobveznu večeru s prijateljima. Namirnice su relativno lako dostupne, najčešće one koje već imate kod kuće, priprema jednostavna. Tako se mogu ispećii najrazličitije vrste brusketa. Čak ni Google ne nudi toliko recepata koliko ih naša mašta može zamisliti, a mi lako ostvariti.

To jelo je naslijeđe talijanske kuhinje, podloga mu je stari kruh kojeg narezanog zapečemo, pa na već tople fete slažemo sve što poželimo i volimo.

Ove, moje bruskete, zapecite zajedno s namirnicama. Neka se sve namirnice prožmu, spoje … Mislim da je to kulinarski korak naprijed u odnosu na prejednostavnu pripremu običnih brusketa.

Kod brusketa iz ustaljenih recepata često se dogodi da namirnice koje slažete ohlade zapečeni kruh. Moje bruskete koje vam ovdje predlažem serviraju se zajedno sa zdjelom u kojoj se peku pa duže vrijeme mogu biti tople. Nećete trebati žuriti s jelom, malo će vam biti jedna čaša vina.

I, još jedna kvaka … Ukoliko na brusketama poželite neki sir, taj će se na ovaj način rastopiti i povezati namirnice.

Sastojci:

– stari kruh (npr. francuz) narezan na fete debljine 1 cm; 2-3 fete po osobi

– sušene rajčice; 15-ak komada

– češnjak; 5-6 česna

– maslinovo ulje; 1 dcl,

– cherry rajčice; 10 komada

– očišćeni repići kozica, škampi, očišćene brbavice, kučice ili pedoče; svekupno 40-ak pojedinačnih komada

– rikula; 20-tak grančica

– sir mozzarella; 250 grama

– sušeni bosiljak

– sol i papar

Foto: Željko Višić

Priprema brusketa:

Za bruskete je najbolje koristiti kruh star 1-3 dana. Vrsta kruha nije važna, najbolji je onaj kojeg imamo pri ruci. Režemo fete na debljinu od oko 1 cm predvidjevši 2 do 3 komada po osobi.

Na kruh se nanosi ili maže prvi sloj namaza kojeg izradimo u mužaru od nasjeckanih sušenih rajčica, nascjeckanog češnjaka i dovoljne količine maslinova ulja, soli i papra. Uvijek je kvalitetniji namaz kojeg sami napravimo. Ove i slične namaze za bruskete možemo kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama, što ipak skraćuje i pojednostavnjuje izradu brusketa.

Kao drugi sloj služi nam, na manje komadiće natrgana rikula i na nju poslagana tanko narezana rajčica.

Treći sloj predstavlja mozzarella, također tanko narezana i s njom prekrivamo više od 50% površine kruha.

Na mozzarellu slažemo očišćene repiće kozica ili škampa, očišćene brbavice, kučice ili pedoče.

Na kraju na vrh brusketa pospite malo svježe mljevenog papra i nekoliko mrvica sušenog bosiljka.

Bruskete  je najbolje pripremati izravno u servirnoj zdjeli koja može ići u pećnicu. Ako ne, onda u običnoj škrovadi.

Bruskete ćemo zapeči na srednjoj rešetki u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C, oko 10-ak minuta. Trebamo paziti da se mozzarella dovoljno rastopi, nikako ne smije sasvim izgoriti.

Još jedan savjet: ukoliko mislite da vam repići rakova ili školjke neće biti dovoljno termički obrađeni, predlažem ih prethodno popržiti na zagrijanom maslinovu ulju, dovoljno je 1-1,5 minuta.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Zdjelu za serviranje ili škrovadu s vrućim brusketama postavite na stol, neka svatko uzima bruskete po svom izboru. Kod ovog jela nisu potrebne vilice, noževi ni tanjuri, Radi uglađenosti dovoljne su krpene ili papirnate salvete.

I čaše …

Dobar tek Vam želi Žele!