Zelena akcija upozorava: Termoelektrana u Plominu ‘spalila’ 127 milijuna eura

Aktivisti Zelene akcije zatražili su u utorak ispred Hrvatske elektroprivrede (HEP) zatvaranje termoelektrane (TE) Plomin 2 u idućih nekoliko godina, jer je u samo posljednje četiri godine HEP imao trošak od čak 127 milijuna eura zbog emisija ugljičnog dioksida (CO2) iz te elektrane.

Priopćili su da su postavili su transparent s natpisom “127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?“ te maketu TE Plomin 2 iz koje je izlazio dim i solarni panel.

Tih 127 milijuna eura samo su trošak emisija CO2, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada elektrane.

– Da je HEP taj novac uložio u solarne elektrane i vjetroelektrane, ove godine bi proizveo električnu energiju dovoljnu za opskrbu čak 66.000 kućanstava. I taj se trošak emisija svake godine dodatno i ubrzano povećava – upozorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Za usporedbu, da HEP taj novac redovito ulaže u čistu energiju, umjesto plaćanja rastuće cijene emisija, iduće godine bi samo od toga mogao opskrbiti više od 80.000 kućanstava, a naredne čak preko 100.000, uz kontinuirani porast, prenosi N1.

Istaknuo i kako su TE na ugljen štetne za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, a uz to i neisplative. – HEP treba pripremiti plan zatvaranja TE Plomin 2 u idućih nekoliko godina, a tu energiju treba nadomjestiti iz obnovljivih izvora te osigurati nova radna mjesta za radnike iz TE – poručio je.

Prema Europskom sustavu trgovanja emisijama, zagađivači poput teške industrije i elektrana na ugljen dužni su nabaviti emisijske jedinice za pokriće emisija na godišnjoj razini. Operaterima je potrebna jedna emisijska jedinica za svaku ispuštenu tonu CO2, a nabavljaju ih na dražbama.

– Cijene emisija CO2 posljednjih godina kontinuirano rastu. Zbog toga je izgledno da će trošak za HEP biti još viši od prošlogodišnjeg rekorda od preko 50 milijuna eura – pojasnio je.

Ispada da će TE Plomin 2 čak 20 do 30 posto proizvedene električne energije trebati prodati po tržišnim cijenama kako bi pokrio ovogodišnje troškove emisija. Tu treba pribrojiti i ostale operativne troškove, primjerice ugljena, čija je cijena lani bila dvostruko viša no godinu ranije.

– Uz takav tempo porasta cijena emisija CO2 i ugljena, dugoročno održavanje te termoelektrane u pogonu je čista ludost i doslovno spaljivanje novca. Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine –  naglasio je.

Proljetos je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj navodeći kako već sada svjedočimo promjenama klime koje su znanstvenici očekivali tek krajem stoljeća. Potrebna je ambicioznija akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena, poručio je Ivčić.

Z.G.