Zahvaljujući ribarima, zbrinute kornjače koje su progutale ribolovni alat

LOŠINJ - U samo nekoliko dana, zahvaljujući savjesnim ribarima, na lošinjskom su području dvije kornjače stručno zbrinute zbog gutanja ribolovnog alata.

- Početkom tjedna zaprimili smo još jednu morsku kornjaču koja je stradala interakcijom s ribolovnim alatima. Kornjača je u ponedjeljak opažena kako pluta na predjelu Sv. Martin u Malom Lošinju - objavilo je danas Oporavilište za morske kornjače na Lošinju.

Unatoč jakoj i olujnoj buri, zahvaljujući susretljivosti lokalnih ribara Igora i Marka Hirscha, kornjača je ubrzo izvađena iz mora i zbrinuta u oporavilištu, navode. Utvrđeno je da je nemogućnost zaranjanja posljedica prisutnosti stranog tijela u probavnom sustavu životinje.

Naime, ribarska struna koju je kornjača progutala, počela je izlaziti iz kloake u duljini od preko 2 m. Glavata želva nazvana Anika jučer je prevezena u Pulu gdje će biti podvrgnuta kirurškom zahvatu uklanjanja ribarske strune iz probavnog sustava.

- Zahvalni smo savjesnom ribaru koji nam je u nedjelju predao mladu glavatu želvu s progutanom udicom, nakon što se našla kao slučajan ulov u njegovoj koći - samo nekoliko dana prije objavio je Institut Plavi svijet.

Primijetivši prisutnost udice u ustima životinje, obavijestio ih je kako bi joj pružili potrebnu pomoć. Pregledom je utvrđeno, navode, da se udica nalazi u području jednjaka te da je za njeno uklanjanje nužan kirurški zahvat.

Budući se udice lako progutaju, ako se ne uklone, mogu uzrokovati ozbiljne ozljede probavnog sustava i dovesti do uginuća. Stoga je kornjača nazvana Otto hitno prevezena u Pulu radi uklanjanja udice iz jednjaka kirurškim putem.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjetski je dan kornjača – U Hrvatskoj živi čak 6 vrsta | | Morski HR
Kornjače su najstarija živuća skupina gmazova, a u svijetu ih je danas poznato 354 vrste. U Hrvatskoj živi čak 6 vrsta kornjača, od toga 3 u Jadranskom moru. Nažalost, sve su ugrožene zahvaljujući