Zbog željezničke nesreće i preko 40 mrtvih, izbili prosvjedi

SVIJET - Zbog velikog broja mrtvih u jednoj od najgorih željezničkih nesreća u Grčkoj, u Ateni su izbili prosvjedi. Tragična ljudska pogreška uzrokovala je gašenje najmanje 43 života, uglavnom mladih.

Nakon što je obišao mjesto sudara putničkog i teretnog vlaka, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da sve ukazuje na tragičnu ljudsku pogrešku. Lokalni načelnik željezničke postaje optužen je za ubojstvo iz nehaja, a grčki ministar prometa podnio je ostavku.

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima u nesreći koja se dogodila nešto prije ponoći u utorak. Putnički vlak koji je prevozio oko 350 ljudi sudario se tada s teretnim.

Nejasno je zašto su se dva vlaka našla na istom kolosijeku. Šef postaje, koji je zadužen za signalizaciju, negira krivnju i za nesreću okrivljuje mogući tehnički kvar.

Sindikati kažu da sudari imaju više čimbenika te da je nesreća istaknula kronične nedostatke, uključujući manjak osoblja, neispravne signalne uređaje i zastarjelu opremu, prenosi Index.

Prva četiri vagona putničkog vlaka iskočila su iz tračnica, a prva dva su se zapalila i gotovo su potpuno uništena, rekao je regionalni guverner Tesalije. Vlak je putovao iz Atene za Solun koji ima znatnu studentsku populaciju, a vjeruje se da je u njemu bilo mnogo studenata koji su se vraćali nakon praznika.

Zbog velike ogorčenosti u Ateni su izbili nasilni prosvjedi. Grci su bijesni na vladu koja je privatizirala tvrtku Hellenic Train, a koja trenutno upravlja svim putničkim i teretnim prometom na tamošnjim željeznicama. Diljem grada prijavljeno je nekoliko požara, ima materijalne štete, a policija je u svom postupanju morala koristiti i suzavac.

Dolina Tempe u kojoj se dogodila nesreća na zlu je glasu zbog nesreća. Godine 2003. u tom je području u autobusnoj nesreći poginulo 23 školske djece.