Zbog rekonstrukcije Prirodoslovnog muzeja, seli se velika bijela psina

ZAGREB – Hrvatski prirodoslovni muzej će zbog rekonstrukcije, u utorak, 19. travnja, početi preseljenje važnog eksponata Zbirke riba – velike bijele psine, na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma.

– Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov – istaknula je tim povodom za HRT ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Foto: HPS

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata – velika bijela psina te golema psina, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj.

Preseljenje velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru, počinje u utorak, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata – goleme psine.

Foto: HPM

Kako je gorostasna psina završila u Zagrebu?

Sve je započelo 1. rujna 1934. kada su ribari kod Kraljevice ulovili u mrežu gorostasnu psinu Cetorhinus maximus (Gunnerus, 1765).

Ova kozmopolitska migratorna vrsta morskog psa dopremljena je u Zagreb te nepreparirana izložena na dasci u baraki na Velesajmu da se namaknu troškovi ribarima za skupe razderane mreže te za obzirom da muzej nije raspolagao sredstvima koji bi pokrili sve troškove. Istovremeno se odigravala i prava utakmica između našega i ljubljanskog muzeja u kojoj je tadašnji ravnatelj profesor Krunoslav Babić odigrao važnu ulogu.

Kaže citat: “Ova je utakmica lijepa, pače i plemenita, nu prirodno je da psina ostane za zagrebački zoološki muzej, koji je u jednu ruku najstariji i najveći u državi, a u drugu kraljevički je morski pas prijeko potreban, da se upotpuni zbirka morskih pasa iz Jadrana.

Članak završava primjedbom da su sve nedoumice riješene, rekli bismo višom silom:

Zdravstvena je komisija ustanovila da se on nalazi u vrijenju i da se ne smije otpremati dalje“.

Prepariranje je izveo muzejski preparator Pavao Allinger. Tijekom preparacije dva dana je odvajao i čistio kožu koja je sama težila oko 800 kg. Puno vremena uzela je izrada modela koji točno odgovara dužini i obujmu gorostasne životinje.

– Obzirom na težinu i nemogućnost manipulacije gorostasna psina i danas je izložena na mjestu gdje je i došla k nama – kažu iz ovog Muzeja.

O Krunoslavu Babiću i epizodi nabave morkog psa pročitajte više OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Fantastični prizori veličanstvene gorostasne psine u Kvarneru: “Dugo sam na moru, ali ovo vidim prvi put!”