Zbog problema s lukom Mrtvaška, sutra sastanak u Ministarstvu mora

RIJEKA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina novinare je danas izvijestio o sastanku koji je za 12. listopada najavljen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje za privremeni pristanak u luku Mrtvašku u slučaju interventne situacije.

Komadina je dodao da je Primorsko-goranska županija osigurala nesmetano odvijanje nastave osnovne škole na Iloviku i srednje škole na Lošinju, a koja će se samo u iznimnim vremenskim uvjetima kada je onemogućeno putovanje održavati online.

– Riječ o generacijskom projektu vrijednom 80 milijuna kuna europskih sredstava, a omogućit će izvrsnu povezanost s kvarnerskim otocima i Lošinja s Pulom i Zadrom – podsjetio je Zlatko Komadina na utjecaj projekta na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

Podsjetimo, stanovnici Ilovika su najavljivali prosvjed zbog privremenog izmještanja pristaništa za brodove s dosadašnjeg u Mrtvaškoj zbog radova na rekonstrukciji luke. Mrtvaška će, po njenom završtetku, imati lukobran u dužini od 105 metara s dvije trajektne rampe za prihvat brodske linije u nacionalnom domaćem prometu, kao i za prihvat međunarodne linije. Uz  lukobran se planira izgraditi operativni plato  u dužini 100 metara, uz mogućnost prihvata stalnog veza za  stanovništvo susjednog otoka Ilovika.

Za projekt luka Mrtvaška na otoku Lošinju, dodijeljena su bespovratna sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, u ukupnom iznosu  od 81 milijun kuna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnici Ilovika najavili prosvjed: “Ukinuta nam je brodska linija, onemogućen prijevoz školske djece i medicinska skrb”
Ovako će izgledati nova luka Mrtvaška na Lošninju – Potpisan ugovor za 81 milijun kuna vrijedan projekt