ZBOG POŽARA PLENKOVIĆ KRITIZIRAO GRAĐANE: “Ne možete se ponašati na riskantan način”

SPLIT – Nakon prošlogodišnjih “atraktivnih” požara koji su ušli i u sam grad Split, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je danas kritizirao i građane. “Ne možete se ponašati na riskantan način u trenucima kad je visoka temperatura, kada je raslinje suho i kad imate vjetar”, izjavio je prilikom boravka u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama i prezentacije dosadašnjeg tijeka Protupožarne sezone.

– Što se tiče funkcioniranja cijelog sustava, on je po mom sudu zaista dignut na višu razinu. Sve ono što je potrebno za vatrogasce u smislu opreme. Radimo preliminarne analize iz ova prava odijela u, kako kažu vatrogasci, prava odijela u trenutku koja su bitna kada se napadaju požari.

Photo: Youtube/Screenshot

Hrvatske šume su napravile velike iskorake, a Ministarstvo poljoprivrede ne može prisiliti nekoga da svoje imanje riješi potencijalnih rizika. Ali moramo apelirati kroz javnost na visoki stupanj odgovornosti svih građana. Ne možete se ponašati na riskantan način u trenucima kad je visoka temperatura, kada je raslinje suho i kad imate vjetar. U tim trenucima vi ne palite vatru u onim dijelovima gdje postoji rizik od požara. Ta jedna osobna odgovornost i prva inicijalna prevencija je ona pva barijera. Ono sve drugo što cijeli protupožarni sustav, Sustav domovinske sigurnosti radi je druga faza koja je sada vrlo učinkovita – izjavio je hrvatski premijer.

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO KOJI DEMANTIRA PREMIJERA: Mještani Kamena bez kapi vode granama gasili požar

D.G.